142-ма заразени с коронавирус у нас, първи случай в Шумен

12:29, 21 мар 20 25 4692 Шрифт:
Автор: ТопНовини Автор

142 са вече заразените с коронавирус у нас, това обяви председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски, предаде репортер на TOPNOVINI.BG.

Общият брой на заразените през последното денонощие у нас е 30 души. След четирите случая в Добрич, и в Шумен вече има първи пациент. 

Трима излекувани от коронавирус у нас

"Докато в Добрич това са контактни пациенти, които са в домашни условия, в Шумен това е пациент, който е постъпил в Инфекциозното отделение на града с грипоподобна симпоматика, кашлица и задух.  Неговият епидемиологичен път е от Банско", уточни ген. Мутафчийски. 

Както вчера беше съобщено, пациентка от ВМА вече е излекувана и днес ще бъде изписана от ВМА. Първите двама заболели от Плевен също са с отрицателни проби, така че вече имаме трима излекувани от коронавирус в България. Те ще бъдат освободени с болничен лист от 30 дни и няма да имат право да напускат домовете си.

В „Пирогов“ продължава да бъде критично състоянието на пациента, който е интубиран. Във Велико Търново има случай на двустранна бронхопневмония. Във Варна мъжът е в добро състояние, коментира още началникът на Щаба. Той допълни, че е против съобщаване имената на болните.

Средната възраст на заболеваемост у нас е 42 години, като най-младият заразен е на 4 години, а най-възрастният пациент е на 81 години. Трима души са починали. 

Вече са в сила новите мерки у нас заради коронавируса

По-голямата част от пациентите са в домашни условия, тяхното състояние е от леко към средно. Тези в болници са от средно тежко, към тежко състояние. Ако може да се приеме за достоверно, нашата смъртност е 2.1%, обясни ген. Мутафчийски. 

В началото на брифинга ген. Мутафчийски демонстрира защитните шлемове, които се произвеждат у нас. Те се използват при манипулация на пациенти, заразени с COVID-19. Вече се работи с тях в „Пирогов“ и ВМА. Веднага щом има нови количества, ще бъдат разпределени в болниците, където има заразени. 

Междувременно от Кризисния щаб в Бургас потвърдиха за положителна проба за коронавирус при лекар. Хирургичното отделение на частната бургаска болница "Бургасмед" от снощи е под карантина. От управата на болницата бяха категорични, че се вземат всички мерки, за да се ограничи заразата.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама