COVID-19 ще фалира повече хора, отколкото ще убие

15:26, 20 мар 20 25 4401 Шрифт:
Виолета Иванова Редактор: Виолета Иванова

Икономическата опасност от коронавируса е по-голяма от рисковете за здравето на хората, пише "Independent", цитиран от сайта economic.bg.

В световен мащаб COVID-19 е убил 4 389 души. Без да се подценява черната статистика, изчисленията сочат, че икономическата парализа ще засегне милиони хора. Заразата, официално обявена от вчера за пандемия, вече доведе до катастрофи на фондовата борса, а заедно с петролна война между Русия и Саудитска Арабия и опасността от нова мигрантска криза заради напрежението в Сирия образуват перфектната буря. 

Затварят хотелите в Гърция, премиерът с призив за оставане по домовете

Правителствата продължават да гледат на коронавирусната епидемия единствено като на здравна криза, а не и като на икономическа. „Време е икономистите да поемат щафетата от лекарите, преди истинската пандемия да се разпространи“, пише "Independent". 

Деветата по големина икономика в света – Италия, вече е напълно блокирана и е трудно човек да си представи, че тя няма да влезе в рецесия. Едва ли това няма да засегне цяла Европа и най-големия ѝ икономически партньор, САЩ. Невъзможно е всичко това да не доведе до глобален спад, освен ако правителствата не се намесят по-бързо и по-строго, отколкото преди 12 години по време на последната финансова криза.
 
Този път залозите са по-големи, защото изглежда има координирани усилия за икономически удари срещу много западни страни и предупреждаване към тях от агресивните търговски политики, които Доналд Тръмп така възторжено приема. Въпреки че Китай понесе основната икономическа и човешка цена на вируса, мнозина в Пекин ще видят лъч светлина в отслабването на американската икономика и отвличането на вниманието от търговските войни на президента на САЩ. 
Почти перфектно синхронизирана с коронавируса, избухна руско-саудитска петролна война. В краткосрочен план и Москва, и Рияд могат да си позволят 30-процентовия спад за една нощ в цената на петрола. Но американският бизнес с шистов газ не може: по-скъпият процес на добив означава, че голяма част от петролния сектор в САЩ просто няма да съществува, ако цените на „черното злато“ останат на исторически ниски нива. А това ще доведе до спиране, загуба на работни места и може би дори рецесии на държавно ниво.
 
Президентът Тръмп прокара просрочени съкращения на данъци върху заплатите и помощ за почасови работници – мерки, които целят да помогнат на работодателите и служителите да оцелеят. В Обединеното кралство пък днес бе обявен „Коронавирус бюджет“. Но всеки трябва да помисли по-мащабно, ако иска правилно да прецени как този нов фактор променя статуквото.
 
Става дума за повече от коронавирус, цени на петрола или дори глобалната икономика. Тук става въпрос за баланса на силите между Изток и Запад. През последните 10 години епицентърът на това бе Сирия. След десетилетие на конфликти по земя, изглежда, че се наблюдава ескалация – от прокси война до икономически конфликт.
 
Появилите се суперсили Русия и Китай е свидетелство за липсата на връзка на Америка в Сирия. И сега се опитват да циментират визията си за наистина многополюсен свят. Вместо да позволят на съюзника на САЩ Саудитска Арабия да ръководи петролните пазари чрез картела ОПЕК, Русия и Китай искат да прекроят глобалните пазари – и балансите на мощността – в своя полза.
 
За да преживеят тези промени, САЩ, Великобритания и други ще трябва да защитят бъдещето на своите големи и малки предприятия и да търсят възможности да се възползват от новия икономически световен ред, а не да го отричат. Пренебрегването на тези промени ще бъде още по-вредно от всяка грипна пандемия.
 
TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама