Обсъждат магазините да работят рано сутрин само за възрастни хора

13:47, 20 мар 20 25 4157 Шрифт:
Любомира Николова Автор: Любомира Николова

Щабът обсъжда да направим магазините например сутрин от 5:00 до 8:00 да работят само за възрастните хора. Тогава да избират и да се прибират. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на посещението си на „Интендантско обслужване”- Калофер, предаде репортер на TOPNOVINI.BG.

"В големите градове да се проверяват колите - кой отива на работа, до аптека, до магазина. Така че сега я пишат заповедта и я пускаме, но вече се изпълнява", каза още Борисов.

Премиерът и вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов провериха работата на „Интендантско обслужване”- Калофер. Предприятието изработва специални облекла за нуждите на армията и е едно от тези, които се включват в изработването на защитни средства срещу коронавируса.

По думите на военния министър им трябва инерция, защото материалите, от които да шият са пристигнали вчера.

От военния завод, в който работят 140 служители, декларираха готовност да шият по 10 000 маски на ден, както и 200 защитни гащеризона. Платът ще бъде осигурен от габровско предприятие.

"Първите 2000 бройки защитни облекла вече се произвеждат от „Интендантско обслужване“ и до края на следващата седмица ще бъдат доставени". Това докладва директорът на предприятието по време на инспекция на министър-председателя  в сградата на предприятието в Калофер.

На ден ще се шият по над 200 броя, а в производствения процес участват 100 служители при стриктно спазване на дистанция помежду им и дезинфекция на работните помещения.

 

Доставките на специалния плат за ушиване на защитните облекла от Габрово се извършват по график.

Борисов пое ангажимент държавата да се намеси в ускоряването на доставките на специално лепило от Германия, което също се използва в изработката на облеклата.

"Навсякъде в Европа са създадени зелени коридори и с помощта на полиция камионите с важни доставки и материали ще се движат ускорено", каза още Борисов.

„Работете! Всички доктори, сестри, санитари, лаборанти очакват продукцията от тук, разчитаме на вас. Действайте максимално. Каквото си произведем ние – това е“, каза премиерът към служителките в „Интендантско обслужване“.

Защитните облекла ще са и за доброволци и здравни медиатори, които подпомагат медиците и органите на реда.

По време на инспекцията премиерът обяви, че е разпоредил на здравния и вътрешния министри да се предприемат мерки за ограничаване на събирането на хора в паркове и градини

В края на инспекцията заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов докладва на министър-председателя Бойко Борисов за хода на провеждането на разпоредената от премиера тренировка по разгръщане на полева болница в спортна зала „Арена Армеец“ в София.

В тренировката участват Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи, Министерството на здравеопазването и Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“. Тренировката се ръководи от Националния оперативен щаб. Към настоящия момент се провежда първият етап, който ще продължи до края на деня – първоначално разполагане на полева болница в спортна зала.

Вторият етап от тренировката ще е – окончателно оборудване на болницата с необходимото медицинско оборудване и материали.

Третият етап ще бъде – готовност за функциониране. Създадена е организация тренировката да се проведе и в други областни градове със спортни зали. Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов информира, че в държавния резерв и Министерството на отбраната са на разположение до 15 000 легла.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама