Домусчиев за болестта COVID-19

19:36, 19 мар 20 25 4081 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Чувствам се добре. Нямам влошаване на състоянието, благодарение на един изключително добър медицински екип, който се грижи за мен. Смятам, че в едни кратки срокове ще успея да подобря състоянието си и ще бъда скоро изписан". Това заяви собственикът на "Лудогорец" и „Адванс Медиа груп” Кирил Домусчиев, който се намира под карантина заради положителна проба на коронавирус.

Кирил Домусчиев е с положителна проба за коронавирус

"Много е сложно с този вирус, тъй като в България едва ли има доктор, който е запознат и има практика с този вирус. Общо взето, всички от тях разчитат на опита си от досегашните вируси и това, което изилиза като протоколи от Франция, Китай, Германия и САЩ и се реагира спрямо всеки отделен случай", каза още той. И благодари на медиците, които "показват невероятен професионализъм".

„Върнах се преди десетина дни от Франция. Още там усетих лека настинка. Прибрах се вкъщи и си направих едноседмична карантина, като съответно се лекувах със стандартните лекарствени средства. Съпругата ми също вдигна висока температура и в крайна сметка си пуснахме тестове за коронавирус, които се оказаха отрицателни. В неделя решихме пак да си направим преглед и скенер на белите дробове. Най-близката болница до нас беше „Софиямед“. Оказахме се с двустранни бронхопневмонии. Веднага бяхме хоспитализирани“, коментира Домусчиев.

„За щастие, децата са добре. Те също имаха температура, но тестовете показват, че са здрави“, посочи още той.

По думите му първият тест, който е направил, е бил отрицатетелен. „След като постъпих в болницата, имаше допълнителен тест, тъй като има явно доста случаи, в които първият е отрицателен, а вторият - положителен. При мен вторият се оказа положителен. На жена ми четири пъти е отрицателен, което доказва, че жените не ги засяга чак толкова, колкото нас, мъжете“, посочи той.

„Смятам, че по-рано от две седмици няма как да ме изпишат, но след една седмица ще може да се види дали има някакво подобрение, евентуално да се направи допълнителен скенер и да се види как е развитието на болестта и какъв е резултатът от третирането с продуктите, с които в момента разполагат“, коментира още той.

105 са заразените с COVID-19 в България

Запитан дали е възможно ако се окаже, че някъде има разработено лекарство срещу коронавирус и то дава добри резултати, то да дойде на производствените линии в България, Кирил Домусчиев отговори: „Днес гледах много внимателно предаването с позицията на френските доктори и учени относно хлорохиновия фосфат. С това се третирам и аз. Това е един от продуктите, който се е доказал и в момента е номер 1 във всички протоколи във Франция, Германия и Австрия за третиране на болни от коронавирус. За съжаление, в България той отдавна не се внася. Това е продукт, който е срещу маларията“.

„Във всички държави, в които аз търсих да купя за себе си или е много трудно да се намери, или е изчерпан от аптечните мрежи, или е забранен да се изнася“, обясни още Домусчиев.

„Смятам, че нашите власти и Щаба трябва да се обърнат към българските фармацевтични производители на хуманни лекарства, тъй като нашите заводи произвеждат ветеринарни порудкти и няма как ние да реагираме, но според мен това е доста стар продукт, на над 60 години е това лекарство“, каза той. И допълни: „Надявам се, че колегите от хуманната фармация ще успеят да реагират бързо. Пред това време правителството трябва да направи съответните контакти с Германия, Франция и Индия“.

„Аз лично съм предприел една инициатива с моите контакти и с някои от големите фармацевтични компании. Опитвам се да ги убедя да ми продадат определено количество хлорохиновия фосфат, който искам да даря на Националния щаб. Надявам се, че усилията ми ще се овенчаят с успех, за да могат всички, които имат нужда от този продукт, да се третират с него“, заяви Домусчиев.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама