Двама си поделят Абеловата награда за математика

18:20, 18 мар 20 / Култура 25 2696 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Абеловата награда за математика беше присъдена на израелско-американския учен Хилел Фюрстенберг и руския учен Григорий Маргулис, които са специалисти в областта на пробабилистичните методи, оповести Норвежката академия на науките, предаде БТА.

Легендарната нацистка шифровъчна машина "Енигма" се продава на търг

Фюрстенберг от Еврейския университет в Ерусалим и Маргулис от Йейлския университет са отличени за пионерската си работа в разработването на пробабилистични и динамични методи в теорията на групите, теорията на числата и комбинаториката.

„Фюрстенберг и Маргулис въведоха пророчески виждания и откриха изненадващи и плодоносни връзки между теорията на групите, теорията на вероятностите, теорията на цифрите, комбинаториката и теорията на графите“, се казва в комюнике на академията.

Хилел Фюрстенберг (84 г.) е роден в Берлин в еврейско семейство, което напуска Германия преди началото на Втората световна война и се установява в САЩ. Кариерата на учения преминава през редица престижни американски университети, като Принстънския, Масачузетския технологичен институт, университета на Минесота. По-късно Фюрстенберг започва работа в Еврейския университет в Ерусалим, където се пенсионира през 2003 г.

Учени: Новият коронавирус има естествен произход

Григорий Маргулис (74 г.), който също е с еврейски произход, спечелва сребърен медал на Олимпиадата по математика, когато е 16-годишен, а 16 години по-късно - престижния медал „Фийлдс“. Той работи в университети в Швейцария, Франция и САЩ, преди да стане учен от Йейлския университет през 1991 г. През  2001 г. е избран за член на Националната академия на науките на САЩ.

Заради пандемията от Ковид-19 планираната за 19 май  церемония по връчването на Абеловата награда е отложена. Призът носи името на норвежкия математик Нилс Абел (1802-1829) и се придружава от чек за 7,5 милиона норвежки крони (около 648 000 евро).

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама