Легендарната нацистка шифровъчна машина "Енигма" се продава на търг

20:40, 13 дек 19 / Любопитно 25 4370 Шрифт:
Topnovini

Една от легендарните нацистки машини за шифроване, използвани по времето на Адолф Хитлер, когато Германия се опита да завладее света, излиза на търг този уикенд и се очаква цената да достигне 100 000 долара.

Рядката машина "Енигма" (Enigma) е представена за продажба като част от по-голяма колекция от военни и свързани с тях артефакти, продавани на акуцион на американската тръжна къща "Херитидж" (Heritage). Предполага се, че в света съществуват едва около 250 броя от тази шифровъчна машина, предаде БТА.

Необичайното в предлагания сега модел е, че разполага с всичките части, а металните въртящи се кодиращи колела (ротори, които са сърцевината на машината) са гравирани с емблемата на Третия райх.

Кодиращите устройства "Енигма" бяха в основата на тайните комуникации на Третия райх, когато неговата огромна военна мрежа се разпростираше в Европа и извън стария континент.

Разкодирането на уж "непробиваемият" код на "Енигма", което беше темата на филма от 2014 г. "Игра на кодове", с участието на британския актьор Бенедикт Къмбърбач, се счита за едно от ключовите постижения при победата над нацистка Германия през Втората световна война.

"Разбиването на "Енигма" беше един от най-впечатляващите научни подвизи на 20-ти век", отбеляза историкът Винс Хаутън, уредник на Международния музей на шпионите във Вашингтон, окръг Колумбия.

Разработената в Германия през 20-те и 30-те години на миналия век кодираща машина се считат за инженерен и криптографски шедьовър, особено в епохата преди съвременните изчислителни технологии. Според налични документи, броят на теоретично възможните конфигурации на "Енигма" е бил приблизително около 10 на 114-та степен. Германците обаче не са използвали напълно възможностите на машината, така че на практика съюзническите разбивачи на кодове е трябвало да се справят с по-малко кодови конфигурации - 10 на 23-та степен.

"Енигма" се смяташе за толкова чувствителна и опасна в края на войната, че повечето от останалите оцелели устройства бяха унищожени по нареждане на сър Уинстън Чърчил", посочва Винс Хаутън. Изключителната роля на кодовите разбивачи в английския парк "Блечли", ръководен от математика от университета в Кеймбридж Алън Тюринг, се пазеше в тайна за доста десетилетия. Ключовата роля на Тюринг в победата срещу Хитлер остана неизвестна, дори когато през 1950-а година той беше осъден за хомусексуални престъпления, които по това време бяха незаконни във Великобритания, и в крайна сметка гениалният учен се отрови.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама