Фон дер Лайен: До есента може да имаме ваксина срещу коронавируса

22:14, 17 мар 20 25 2938 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изследователската компания CureVac със седалище в Германия, която получава финансова подкрепа от ЕС, вероятно ще разработи ваксина срещу коронавируса през втората половина на тази година.

Това обяви днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от ДПА. Комисията е отпуснала на фирмата към 80 млн. евро финансова помощ.

България за пример в ЕС за бързите мерки срещу COVID-19

"Надявам се, че с тази подкрепа ще имаме на пазара ваксина, може би преди есента. Това ще спаси живота на хора в Европа и също в останалия свят", каза Фон дер Лайен във видеообръщение, предаде БТА. 

В края на миналата седмица германски вестник съобщи, че САЩ са предложили на CureVac един милиард долара за изключителните права върху ваксината, която компанията разработва. От компанията отрекоха съществуването на такава оферта, припомня ДПА.

Италианската агенция АНСА съобщи днес, че през тази седмица в Италия започват тестването върху животни на ваксина срещу коронавируса, разработена от компанията Takis, предаде ТАСС. Италианското министерство на здравеопазването е разрешило тестовете върху животни. Ако те са успешни, ваксината ще бъде изпробвана и върху хора, вероятно през есента.

Ваксината била получена от фрагмент от генетичен материал от вируса и предвижда използването на микробиологичната технология електропорация. Първите лабораторни изследвания показали силна реакция на имунната система.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама