Гешев заговори за военно положение

17:36, 17 мар 20 25 4628 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Колкото и крайно да звучи, трябва да преминем в режим почти на военно положение. С организиране на държавата за самозадоволяване и произвеждане на всички стоки от първа необходимост. Това обяви главният прокурор Иван Гешев на заседанието на правна комисия, на което се разглежда законът за извънредното положение, предаде репортер на TOPNOVINI.BG.

"Трябва да се вземат много по- радикални мерки за предотвратяване на сценарии, които вече виждаме в цяла Европа", подчерта Гешев и призова за радикални решения, колкото и крайни да изглеждат в момента. "Надявам се да не съм лош пророк, но мисля, че времето ни изтича като пясъчен часовник. Опасявам се да не е изтекло", коментира той. 

"Щети ще има, но залогът не е икономиката. 3 дни слушам икономиката, икономиката, икономиката. Какво е икономиката без хората- без родителите ни, бащите, дядовците, бабите? За кого е тази икономика, ако не за хората?", попита главният прокурор.

"Може би бяхме едни от първите в Европа, които обявиха извънредно положение. След това почти цяла Европа последва България, включително и САЩ", посочи Иван Гешев. "Проблем се решава, когато е в началото- практиката ме е научила. Когато стигне до краен стадий, много често проблемът става нерешим", каза още той.

"Крайно наложително е Банско да бъде поставено под карантина. Казвам го съвсем отговорно", подчерта Гешев и допълни, че в случая не ни трябват допълнителни проблеми.

"С риск да бъда интерпретиран неправилно- сега е моментът да се разбере дали в България има държавници и искат да се грижат за хората, които са ги избрали, или които се занимават с дребни политически игрички и политиканстване", заяви главният прокурор. "Може да прозвучи малко назидателно, но може да се окаже, че ако мислим за политически избори, няма да има кой да ни избира и кого да избират", каза още Иван Гешев.

Междувременно по разпореждане на главния прокурор, Върховната административна прокуратура изиска незабавна информация от министрите на вътрешните работи и на здравеопазване относно създадената организация за гарантиране на спазването на въведеното ограничение да не се допуска посещение и събиране на повече от двама възрастни на обществени места на територията на цялата страна.

Искането на ВАП, което е изпратено с копие до министър-председателя, е във връзка със заповед на министъра на здравеопазването от 17.03.2020 г., по препоръка на Националния оперативен щаб за противодействие разпространението на новия коронавирус COVID-19. Действията на прокуратурата са продиктувани от ангажиментите й по спазване на законността и защитата на обществения интерес.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама