Акцент на деня: Ако не стане с извънредно, ще минем на военно

17:30, 17 мар 20 25 5659 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Десет дни след установяване на Covid-19 у нас, мерките за ограничаване на заразата продължават да се доизпипват. След въвеждането на извънредно положение, днес главният прокурор заговори за преминаване в режим „почти на военно положение“, което да ни предпази от сценариите, които виждаме в цяла Европа.

Обсъждането на по-твърди санкции започна след множество случаи на неспазване на домашната карантина. Преди дни лично премиерът разказа за 14 избягали. Вчера са образувани шест досъдебни производства за подобни нарушители - четири от тях са в София, по едно във Враца и Монтана. Днес стана ясно, че мъж от Кубрат е напуснал пределите на страната въпреки периода на карантина.

Законодателят предвижда 3 години затвор и глоба от хиляда до 10 хиляди лева за неспазване на карантина, а в пандемия със смъртни случаи се предвижда затвор до 10 години и глоба от 10 до 50 хиляди лева.

Вече има няколко образувани досъдебни производства и за фалшиви новини за коронавируса. Наказанията за тях са 3 години затвор и глоба от 1000 до 10 хил. лв. Има и текст, който предвижда наказание за лекари, които не се притекат на помощ на болен- пробация до 1 година или глоба до 1000 лева.

Кой подлежи на домашна карантина?

На домашна изолация и лечение подлежат асимптоматичните лица (открити като контактни или в хода на проведени епидемиологични проучвания), лица с леки клинични оплаквания (температура, кашлица, неразположение, хрема, възпалено гърло, стомашно-чревни симптоми, гадене, повръщане, диария, без промени в психичния статус (т.е. объркване или летаргия) и без придружаващи хронични заболявания.

14-дневна карантина трябва да спазват и влизащите от Китай, Иран, Бангладеш, Индия, Малдивите, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Корея, Великобритания, Ирландия, Франция, Германия, Нидерландия, Швейцария. Вижте кои други подлежат на 14-дневна карантина.

Вече има кметове, които разлепват по домовете на хора, които са под карантина, надписи: "карантина"

Хоспитализация в заведение?

В болници се хоспитализират възрастни на и над 60 г., независимо от клиничното протичане на заразата. Приемат се и лица с придружаващи заболявания или имунокомпрометиращи състояния, както и тези с невъзможност за изолация в домашни условия.

Днес законът за извънредното положение мина на правна комисия. Очаква се гласуване на две четения още утре. 

 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама