23-годишна българка е избрана за „Млад европеец на годината“

17:20, 17 мар 20 / Култура 25 2497 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

23-годишната Мария Атанасова беше избрана за „Млад европеец за 2020 година“, съобщава БНР. 

Това престижно отличие се присъжда на млади европейци на възраст между 18 и 26 години, които са се отличили по отношение на своя ангажимент и всеотдайност в подкрепа на международното разбирателство и/или на интеграцията на Европа.

Мария е наставник за ромската младеж и член на Европейската мрежа за ромска младеж в България.

Библиотека във Велико Търново ще доставя книги по домовете

„Преди няколко седмици споделих, че съм номинирана за Млад европеец, заедно с други петима младежи. Заедно с това, бях поканена на интервю пред представителството на Европейската комисия в Берлин. А днес съм много развълнувана да споделя, че съм избрана за Млад европеец за 2020 година“, написа тя в личния си профил в социалната мрежа.

В момента Мария е студент по акушерство във Варна и кара стаж по специалността си в Естония.„За съжаление се налага да прекратя моя стаж, който карам по специалността ми в родилните отделения, и да се прибера възможно най-скоро в България. Разбира се, прибирайки се, ще спазя всички указания, включително и 14-дневна карантина. Основно се занимавам с доброволчество и менторство на младежи от ромски произход. Затова и бях номинирана за тази награда. Още от гимназията започнах да работя с младежки организации и станах доброволец, което ми отвори различни възможности. Станах много по-активна, запознах се с много хора, които допринасят за подобряване на средата за едно по-добро общество. Това много ме вдъхнови“, каза в интервю за Радио Благоевград Мария Атанасова.

По думите й в последните пет години доброволчестото става все по-разпознаваемо от младите хора, защото дава много възможности да развиват себе си и в същото време да бъдат полезни на обществото.

 

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама