Кметове разлепват надписи карантина по домовете на хората

16:05, 17 мар 20 25 1885 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Вече има случаи на кметове, които разлепват по домовете на хора, които са под карантина, надписи: "карантина" и т.н. Това коментира главният прокурор Иван Гешев на заседанието на правна комисия, на което се разглежда законът за извънредното положение, предаде репортер на TOPNOVINI.BG.

"Току що ми изпратиха от един Facebook кмет на село около София, който разпространява, че има непроверен случай на коронавирус в селото. Праща го на всички жители", посочи Гешев.

Гешев заговори за военно положение

"Вече има образувани производства и те не са малко в последните дни. Това е доста сериозна опасност- за атакуване чрез фалшиви новини на основни структури на държавата", обърна внимание главният прокурор и подчерта, че това може да предизвика срив на цели важни сектори на държавата. "А стигне ли се до блокиране на жизнено важна част от структурата на държавата, няма как да не се отрази върху здравето на хората", категоричен е Гешев. 
 
В Районната прокуратура в Силистра се води досъдебно производство за разпространение на неистински новини. В ареста за фалшивите новини е 36-годишният Краснодар К., който разпространил неверни данни за три потвърдени проби за  коронавирусна инфекция на пациенти във Facebook. От болницата веднага са опровергали твърдението му. 

"Текстът в Наказателния кодекс за фалшивите новини е изключително важен, ако е адекватен на съвременните обществени отношения, а той в сегашната си редакция не е. Бил е наприложим през годините", обясни той. 
 
"Можем да си говорим и до довечера, да продължим и утре. Време е за действия, с които изоставаме, защото ситуацията се променя всеки час", каза още главният прокурор.
 
TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама