Нинова: Частните и държавните болници да влязат в еднакъв режим

09:30, 17 мар 20 / Политика 25 2308 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Частните и държавните болници да се приведат в еднакъв режим, а ако частните заведения откажат – да им бъдат спрени парите от НЗОК. Всички мерки, които управляващите предложиха във връзка с обявеното извънредно положение у нас липсват като текст в законопроекта, който трябва да бъде гласуван в Народното събрание", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред bTV.

Тя подчерта, че в Закона никъде не е записано заявеното от финансовия министър Владислав Горанов, че държавата ще поеме 60% от възнагражденията на работещите в засегнати от мерките фирми. „Пише, че при отпуски, неплатени при това, работодателят е длъжен да плати 50% от възнагражденията, а не държавата. Ето го противоречието“, обясни Нинова.

„Загърбихме противоречията, защото сме отговорни хора и виждаме колко опасна е болестта и за здравето, и за икономиката. В такива моменти няма нужда от самоцелно опозиционно поведение“, допълни тя.

Фандъкова: Докато Втора градска е без апаратура и персонал, няма да приема болни от коронавирус

В Народното събрание предложението за въвеждане на извънредно положение получи подкрепата на 201 от общо 240 народни представители. Нинова изтъкна, че в предложението е имало няколко точки, с които БСП не е била съгласна. Тя коментира, че Министерски съвет е искал безсрочно положение, а от левицата са поискали да има срок, а след това ако се наложи – да бъде удължен.

„Овен това се даваха неограничени правомощия на МС. Ние бяхме против това. И двете възражения бяха приети“, обясни тя.

От БСП предложиха и да бъдат замразени плащанията на битовите сметки (ток, газ, вода), като това да важи и един месец след излизането от извънредните мерки. „Не искаме да бъдат опростени тези задължения, а да бъдат отложени за времето, в което хората ще се върнат на работа и ще имат средства. Не искаме в този период да се трупат лихви“, обясни тя.

67 са вече заразените с коронавирус у нас

Според нея предложението също не е изведено като текст в Закона. Като лош текст в Закона Нинова определи мярката, че ще се наказват медицински лица, които отказват да си изпълнят задълженията. Тя обясни, че като наказание е записано до 1 година пробация и 1000 лв. глоба.

„Вместо да осигурят условия на труд – въвеждат наказания. За сметка на това за спекулантите няма нито дума. Ние настояваме за санкции. Глобата за тези, които трупат дивиденти на гърба на заразата е 100 лв.“, подчерта лидерът на БСП.

По думите на Нинова не се знае и как ще бъдат разпределени 500 млн. лв. за малкия и среден бизнес през Българската банка за развитие.

„Всеки извънреден лев в извънредно положение от данъците на гражданите и европейските средства да се харчи чрез актуализация на бюджета в НС, а не през прозореца на джипа“, категорична беше тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама