Кои държави въведоха ограничения в придвижването заради коронавируса

17:00, 16 мар 20 25 3307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От външно министерство съобщиха в кои страни има ограничения в придвижването заради коронавируса.

Румъния 

Румъния въведе изолация в домашни условия за период от 14 дни на всички лица, пристигащи в Румъния от страни, където са потвърдени поне 500 случая на заразяване. Тази мярка се прилага само по отношение на лица, без каквито и да е симптоми. По отношение на лицата, намиращи се в изолация в домашни условия, които развият симптоми през 14-дневния период, мярката за изолация ще бъде продължена. В такива случаи те трябва да се свържат с националния спешен номер 112. Медицински персонал ще събере биологични проби и ще разпореди адекватни специфични мерки. Всички лица, пристигащи в Румъния от зони/държави под карантина, ще бъдат поставяни под карантина в Румъния. Актуализиран списък със зоните/държавите под карантина може да бъде открит на адреса на Националния център за наблюдение и контрол на заразни болести

Германия

Страната е затворила границите си с Франция, Швейцария и Австрия. Германците ще могат да се завръщат във ФРГ, докато всички граждани на чужди държави, няма да бъдат допускани. Затваря се и границата с Дания, но това няма да се отнася за участниците в местния локален трафик и товарния транспорт. За туристи се затварят и островите в Северно и Балтийско море - Силт, Амрун, Фьор, Фемарн, както и полуостров Нордщранд.

Дания

Границите на страната са затворени до 13 април. Датските граждани ще бъдат допускани по всяко време на територията на Дания. Допускани ще бъдат и чужденците, които пребивават, работят или учат, доставят или взимат стоки, посещават сериозно болен свой роднина, имат право на определен режим на лични контакти между родител и дете (напр. след развод) и др. Пътниците, пристигащи на летище Копенхаген, които директно продължават към Швеция с влак или автомобил, могат да бъдат пропускани в Дания. Няма да се допускат граждани, идващи от Швеция, които имат билет за пътуване с полет от летище Копенхаген, освен ако те нямат основателна причина за влизането си на територията на Дания. Според съобщението на властите може да последва частично или цялостно прекратяване на дейността на въздушния, морския и сухопътния транспорт, за да се спре разпространението на вируса. Пристигащите от страни със степен на риска „оранжев“ (в т.ч. България) се призовават да останат вкъщи в рамките на 14 дни карантина.

Египет

От 19 март (четвъртък) до 31 март се спират всички международни полети от и до Египет, като това се отнася включително и за чартърните полети. Мярката започва да се прилага от 12.00 ч. на 19 март.

При необходимост от съдействие:

Телефони на посолството ни в Египет: +202 273 63 025; +202 273 66 077. Дежурен телефон в извънработно време: +20 12 231 71 991.

Ситуационният център на МВнР в София: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56; +359 2 948 30 52; +359 2 948 2552; +359 2 948 20 85 и на имейл адрес [email protected].

Мексико

Преустановено е провеждането на масови публични събития в столицата Мексико и щатите Керетаро, Юкатан и Мехико. Очаква се въвеждането на подобни мерки в цялата страна. Великденската ваканция на учащите в Мексико е изтеглена за 20 март. За срок от две седмици след тази дата няма да се провеждат учебни занятия. При съмнения за наличие на симптоми гражданите следва да се обадят на телефон 800-0044-800 (за територията на Мексико). Българските граждани могат да се свържат 24 часа в денонощието с посолството в Мексико на телефони: +52 55 5596 3295 и +52 55 7907 1517.

Азербейджан

Границата с Иран е затворена до края на март, а тази с Грузия до 24 март. Преустановени са полетите от Баку до редица дестинации, включително до Китай, Иран, Турция, Грузия, Париж, Берлин, Нур Султан, Актау, Алмаати. Предстои спиране на следните полети от авиокомпания АЗАЛ и от други компании: От 16 март-Баку-Ташкент (АЗАЛ и Узбек.авиолинии)и Баку-Лвов (АЗАЛ); От 17 март- Баку-Дубай, Баку-Казан, Баку-Минвод, Баку-Уфа- на АЗАЛ, Баку-Доха (Катарски авиолинии). От 17 март преустановяват полети и Air Arabia, Etihad, Fly Dubai по линиите Абу Даби-Баку, Дубай-Баку, Шарийа-Баку. Преустановяват се и линиите Новосибирск-Баку (S7), Екатеринбург-Баку (Уралски авиолинии) и Сургут-Баку (Utair). От 18 март- Красноярск-Баку (IrAero). От 24 март- Баку-Ню Йорк.
Очаква се преустановяването и на линията Баку-Будапеща (Wizz Air).

Кои гранични пунктове на наши съседни държави са затворени за преминаване

Сърбия

Сръбското правителство затегна мерките за влизане на територията на Сърбия на всички ГКПП. Ограничи масовите събирания в затворени помещения до 50 души (до момента не се разрешаваха такива с над 100 души). Призова населението над 65-годишна възраст да си остане по домовете, тъй като това е най-уязвимата група от обществото. Постави забрана за увеличаване на цените на санитарните материали и лекарствата, основните хранителни продукти, защитното оборудване и дезинфекционните средства. Сръбският президент Александър Вучич обяви извънредно положение. Забранено е влизането на всички други освен сърбите, както и поканените китайци. Всички останали граждани (включително сръбските), дори да нямат симптоми, ще бъдат подложени на 14-дневна карантина или самоизолация – в противен случай – веднага до 3 години затвор. От огнищата на коронавирус, като Италия и Испания, самоузолацията трябва да е 28 дни.

Остава в сила забраната за влизане в Република Сърбия на чужди граждани (включително български), идващи от 12 държави: Франция, Германия, Словения, Австрия, Испания, Гърция, Швейцария, провинция Хубей в Китай, град Дегу и провинция Северен Гьонсан в Република Корея, Италия, Иран и Румъния. Всички български граждани, които искат да напуснат територията на Република Сърбия, могат да използват работещите към момента ГКПП Калотина-Градина и ГКПП Връшка чука. ГКПП Олтоманци, ГКПП Стрезимировци и ГКПП Брегово остават временно затворени.

Казахстан

От 15 март в страната е в сила извънредно положение, което ще действа до 15 април. Засилени са мерките по опазване на обществения ред, защита на особено важни държавни и стратегически, с особен режим, чувствителни и специално защитени обекти, както и на обекти, осигуряващи жизнеспобността на населението и функционирането на транспорта; ограничава се функционирането на големите търговски обекти; спира се дейността на търговските и развлекателните центрове, кина, театри, изложби и други обекти, където има струпване на големи групи хора; въвеждане на карантина, провеждане на мащабни санитарни и противоепидемични мерки, включително с участието на структурни звена на Министерството на отбраната на Република Казахстан и органите на вътрешни работи; забранява се провеждането на големи спортни и други публични мероприятия, както и на семейни или възпоменателни събития; установяват се ограничения за влизане в Казахстан, както и за излизане от нейната територия на всички видове транспортни средства, с изключение на персонала на дипломатическата служба на Казахстан и на чуждите държави, както и на членове на делегации на международни организации.

Турция

От 14 март вечерта на турските ГКПП, включително „Капъкуле” , e разпоредено да не се допускат да влизат в Турция граждани на Германия, Австрия, Белгия, Дания, Франция, Нидерландия, Испания, Швейцария, и Норвегия, опитващи се да преминат както с леки автомобили и автобуси, така и пеш. На ГКПП „Капъкуле” се допускат да влязат в Турция граждани на посочените страни само ако същите са влезли в България преди 20 февруари.

Към момента български граждани преминават без проблем през ГКПП „Капъкуле” от България към Турция, но след контрол на температурата им и при положение, че не са с висока температура.
Забраната не се отнася за ТИР камионите, същите продължават да се пропускат в Турция, но поради задължителното използване на термокамери за контрол има значително забавяне в процеса на обработка и пропускливостта на ГКПП „Капъкуле” за транспортните превозни средства от България към Турция е чувствително намалена.

Естония

В неделя сутринта правителството взе единодушно решение да затвори границите на страната и да забрани влизането на територията на Естония на всички чужди граждани. Преминаващите транзитно (но само, за да се завърнат в своята страна), ще бъдат допускани по изключение само ако, не проявяват видими признаци на болестта.

Китай 

Попълва се  задължителна здравна декларация от всеки пътник при влизане или излизане от страната. Понастоящем са налице полети до Европа само с авиокомпаниите „Аерофлот“ от Пекин и Шанхай, с „Емирейтс“  и с няколко китайски авиокомпании, които летят до столиците на страни в Западна Европа. Поради ограниченията, наложени за влизане в съответната страна, прекачване/транзитно преминаване не се разрешава през Токио, Сеул и Сингапур на граждани, напускащи Китай. Към този момент единствена възможност за транзитно преминаване при излитане от Китай остава полет през летище Хонконг, откъдето все още голяма част от авиокомпаниите продължават полети за Европа.

Сирия 

Ограничени са напълно възможностите за напускан на страната по сухопътните граници с Йордания, Ирак, Турция и Ливан. На този етап Сирия е напълно изолирана по отношение на преминаване на сухопътна граница.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама