Радев призова за единство, Борисов с мерки за бизнеса и допълнителни пари за медиците

12:05, 15 мар 20 25 3967 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Най-важно в момента е здравето, живота и благоденствието. Борбата днес е за всеки българин, затова моят призив е единство и солидарност. Вярвам, че заедно обединени, ще се справим. Това каза президентът Румен Радев след спешната му среща с премиера Бойко Борисов и председателя на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски, предаде репортер на TOPNOVINI.BG.

По думите му епидемията ще подложи на изпитание здравната система и държавата, и трябва да изразим своята подкрепа към българските здравни специалисти. "Нашето оцеляване зависи от техния професионализъм, нравственост, техническо обезпечаване и това трябва да бъде неотменен ангажимент на държавата", добави той. 

Деница Сачева: Здравната система и безработните с приоритет за подпомагане

"30 години българите се спасяват поединично, но тази епидемия напомни на нас и на всички по света, че е нужно да осъзнаем необходимостта от гражданска отговорност", обяви държавният глава. 

Радев бе категоричен, че никой не може да спаси себе си, ако не може да разчита на отговорното поведение на другите. По думите му в този кризисен момент е необходима нашата пълна мобилизация, защото справянето с криза от такъв характер иска действия от всеки един от нас. 

"Извънредното положение е с 1-месечен срок и го приемам като временна мярка. Моят призив е да не се поддаваме на паниката. Българските институции работят форсмажорно и трябва да проявяваме разбиране. В интерес на всички е да изпълняваме мерките. Тези мерки са животоспасяващи, но само с ограничения, забрани и наказания, не можем да излезем от кризата като пълноценно и истински здраво общество", каза още държавният глава.

Президентът отбеляза също, че здравната криза поставя на изпитания икономиката ни и тук правителството трябва да предложи механизми за подпомагане на най-засегнатите. "Знам колко е трудно, защото ресурсите са ограничени. Очакваме правителството да преоцени финансовите и инвестиционни приоритети и да се търси съдействие от ЕС", посочи той. "Трябва всички да сме солидарни с тези, които най-силно ще понесат щетите. Държавата трябва да помогне на най-слабите, а младите - на най-старите", коментира той. 

Според Радев тази криза е възможност да излезем по-силни и единни като народ, който може да преодолява изпитанията, в който поколенията могат да си подават ръка. "Ако преодолеем тази епидемия, ще намерим решение към всички натрупани проблеми", добави президентът.

Работодателите: Досега не сме видели мерки за опазване на икономиката

"Това, което към момента правим в спешен порядък е да можем да защитим лекарите и медицинските сестри, лаборантите, санитарите и всички работещи в тази сфера. Обсъдихме и днес или утре ще го обявим: по 1000 лева да получи медицинско лице. Няма да ги делим на доктори, лекари, лаборанти. Всички, които са на първа линия и работят с коронавируса, ще получават по 1000 лева на месец допълнително възнаграждение", обяви Бойко Борисов след срещата. 

"Съгласен съм с президента, че социално слабите трябва да бъдат подпомагани, както и малкият и среден бизнес, който е затворен в момента. Много внимателно трябва да следим резервите на държавата", заяви премиерът Борисов. "Трябва да мислим за пенсиите, за заплатите на лекарите и армията, на полицията, на всички, които с дейността си осъществяват реда, сигурността и здравето", допълни той.

"Има увеличение на прага на държавната помощ. Всички, които излизат в болнични или фалират като компании, да могат през социалния фонд да бъдат защитени", обяви премиерът. "От криза не се излиза по-богат", коментира Борисов. "Нито една държава не е предложила конкретна мярка, защото лекарите не могат да кажат за колко време ще се справим", посочи Бойко Борисов.

"Всеки лев го пресмятаме за дълъг период от време, за да можем действително да защитим държавата", подчерта премиерът и се обърна към тези, които искат да използват кризата за популизъм и казват: "дайте, дайте, дайте". "Функционирането на държавата идва от данъците. Когато не се плащат данъци, няма как да се плащат заплати и пенсии. Двете неща са много свързани".

"Благодарен съм на президента. Разбрахме се ежедневно мерките и разчетите да му ги предоставяме, за да може в тази криза да бъдем единни и силни, както и той каза. Ако има противоречие - го оставяме назад, докато трае кризата. За да може народът да усети консолидацията на всички институции- завчера парламента, днес президентството, да се мобилизираме и да излезем от кризата", каза още Борисов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама