8 нови случая на коронавирус у нас

21:32, 13 мар 20 25 5632 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

8 са новите случаи, доказани днес след провеждане на лабораторни изследвания. За 7 от тях съобщи премиерът Бойко Борисов по време на заседание на кабинета, предаде репортер на TOPNOVINI.BG. 

Осмият случай беше потвърден от Националната референта лаборатория по-късно. Така заразените в страната стават общо 31, като един от случаите е на починалата в „Пирогов“ 66-годишна жена.

Профилът на новите случаи е най-разнообразен, но общото е че всички са на възраст над 40 г. Сред тях има семейство пътувало до Австрия и контактен на настанената във ВМА лекарка, който е пътувал за конференция в Брюксел. Няма промяна в състоянието на пациентите в Плевен и Габрово, добро е състоянието на пациентите във ВМА. В "Пирогов" е стационирано състоянието на интубирания пациент.

Председателят на Националния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски обяви, че към момента доказаните случаи в света са 138 000, а смъртните са нараснали със 128 от сутринта. Възстановилите се от вируса са се увеличили със 70 хил. 

Той отново отбеляза, че срещу коронавируса няма профилактика или лечение. Няма напредък в насока лечението на вируса, продължават търсенията, но без успех. По въпроса за ваксините - перспективите са най-рано за есента, но по-вероятно март догодина, посочи ген.-майор Мутафчийски.

От днес под 14-дневна карантина ще бъдат поставяни всички пристигащи от Испания.

Акцент на деня: Сам вкъщи

Здравният министър Кирил Ананиев обяви, че  към момента не са предвидени санкции за заведения и обекти, които не се съобразят със заповедта му, но разчита на тяхната добросъвестност. По думите му от работодателите ще зависи и дали служителите в обектите, които трябва да преустановят работата си, ще излизат в платен или неплатен отпуск заради извънредните мерки.

България не затваря своите граници, това важи за въздушния и жп транспорта. Нашата работа е да осигурим сигурността на доставките, обяви транспортният министър Росен Желязков. Той обяви, че ще започне проверка за контрола, който се осъществява на граничните пунктове. 

Ще бъде осигурено разпространението на печатни издания, увери Желязков. От понеделник спират провеждането на шофьорските изпити, както и тези за получаване на капитанско свидетелство, добави той.

До 13 април: Извънредно положение заради коронавируса

Жестомимичен преводач ще придружава брифингите на Националния оперативен щаб. Премиерът помоли телевизиите да изписват най-важната информация за коронавируса, за да се запознават с нея и хората с увреждания.

"Единственото доказано средство в борбата с коронавируса е десоциализацията или ограничаване на контакта с хора", добави още премиерът. Борисов отбеляза мерките, които МОН предприема за онлайн обучението на учениците. "Обучението много ме тревожеше, но то ще се направи чрез националната телевизия". 

"Надявам се законодателните мерки да не бъдат връщани от президента, за да могат бързо да бъдат обнародвани и влязат в сила", заяви премиерът. Днешното заседание е едно от последните присъствено. "Възложил съм с вътрешна заповед да се изведе техническа възможност министрите да си седят в кабинетите". 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама