580 са опитите за нелегално преминаване на южната ни граница

15:51, 13 мар 20 / Свят 25 2772 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От 1 януари до 9 март са регистрирани 580 граждани от трети страни, които са се опитали да преминат южната ни граница нелегално, това съобщи на петъчния парламентарен контрол министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Каракачанов: Неразумно е настаняването на мигранти до границата ни

Граничарите ни са задържали 63 лица, а останалите 517 опита за нелегално влизане са предотвратени. За сравнение миналата година за същия период от време 481 души са се опитали да влязат нелегално през границата ни с Гърция и Турция.

„Минималният миграционен натиск се дължи на международната ни политика, както и на силните мерки на МВР. С турския министър на вътрешните работи поддържаме постянен контакт“, каза още министър Маринов.

Системата за видео наблюдение се използва засилено по границата ни, засилен е и граничният контрол, обясни той.

Отново напрежение на границата между Гърция и Турция. Гръцките сили използваха сълзотворен газ и водни оръдия, за да попречат на групи мигранти да преминат на европейска територия. От турската страна на границата също бяха изстреляни гранати със сълзотворен газ, съобщи Нова телевизия.

Гърци готвят протести срещу нов мигрантски лагер

Десетки хиляди мигранти се опитват да влязат в Гърция от края на февруари. Турция обяви, че вече няма да ги задържа. Очаква се на 17 март в Истанбул да се проведе среща на върха с лидерите на Турция, Франция, Германия и вероятно  Великобритания. Целта е мигрантската криза да бъде решена.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама