Гърци готвят протести срещу нов мигрантски лагер

11:10, 12 мар 20 / Свят 25 2071 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Гърците на границата с България се подготвят за нови протести срещу изграждането на мигрантски лагер. Те са благодарни и на позицията на българския вицепремиер Красимир Каракачанов срещу настаняване на мигранти в този район.

Полиция охранява терена за изграждане на новия мигрантски лагер в село Клиди, само на няколко километра от българската граница. Местните жители са готови за постоянни протести и са категорични, че няма да допуснат мигранти в района. Искат оставката на кмета и на целия общински съвет, които решиха да се подчинят на искането на министерството по миграцията, съобщава БНР.

Гърция изгражда бежански лагер на 8 км от българската граница

Полицията е прекъснала достъпа до църквата „Свети Димитър“, която се намира в района на изграждащия се лагер и свещениците призовават утре всички жители от района да участват в литургията, въпреки забраната от полицията.

Местните жители се страхуват от настаняването на мигранти, независимо, че лагерът ще е от затворен тип. Към притесненията на хората се добави и страхът от разпространение на коронавируса.

Каракачанов: Неразумно е настаняването на мигранти до границата ни

В протестите си гърците се позовават и на изявлението на българския вицепремиер Красимир Каракачанов, че „настаняването на мигранти е предпоставка за допълнително наслояване на напрежение“. Очаква се в лагера да бъдат настанени около хиляда мигранти, влезли нелегално на гръцка територия.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама