Акцент на деня: Коронавирусът промени правилата на играта

17:30, 12 мар 20 25 3923 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Коронавирусът стресна целия свят. Редица държави започнаха да затварят границите си заради риск от разпространение на заразата.

Доналд Тръмп забрани на европейците да влизат в САЩ за 30 дни, с изключение на Великобритания, като това включва и спиране на търговията. Той разкритикува европейските правителства, че не са предприели бързи действия за ограничаване на пътуванията от Китай. Председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел обяви, че наложената забрана ще бъде обсъдена. Според него, трябва да се положат усилия, за да се избегнат икономически трусове. Той допълни, че ЕС предприема всички необходими мерки за ограничаване разпространението на коронавируса.

В последните няколко дни границите си с Италия затвориха и Словения и Австрия. Ще бъдат пропускани единствено товарните автомобили. Това означава, че към момента пътуването по суша от Италия за България по най-преките маршрути е практически невъзможно. Въздушния и морския си трафик с Италия прекъсна и Албания. Сърбия пък затвори граници за всички граждани на страни, които са засегнати от епидемията от коронавируса в опит да бъде овладяна заразата. Северозападната ни съседка затвори и три пункта на границата с България - „Олтоманци“, „Стразимировци“ и „Брегово“, като трафикът се пренасочва към „Калотина“ и „Връшка чука“.

Твърдо против предприемането на тази мярка е германският канцлер Ангела Меркел. „Затварянето на границите не е адекватен отговор на предизвикателствата, свързани с разпространението на новия вид коронавирус”, категорична е тя. Според нея, приемлива мярка би била домашната карантина, която ще способства за ограничаване разпространението на болестта, ако заразените са пристигнали от рискови райони.

Извънредно положение заради коронавируса е обявено в Словакия и Унгария. Подобна възможност предвижда и Япония. Унгария забрани влизането на пътници от Италия, Китай, Южна Корея и Иран, а Румъния ги поставя под карантина. Пълна карантина е обявена в Италия и Дания, а грипна епидемия - в Словения. Албания пък забранява от утре междуградския трафик и частни превозни средства в осем области, за да предотврати бързото разпространение на вируса.

Междувременно в Гърция и Австрия обявиха, че вече имат и първи жертви на вируса. Във Виена е починал 69-годишен мъж, а в Гърция – 66-годишен гражданин. Вчера почина и първият човек от коронавирус у нас – жена на 66 години. Първи смъртни случаи през изминалото денонощие имаше и в Турция, Белгия и Индонезия.

Коронавирусът спря и редица спортни проявиНБА спира сезона си до второ нареждане, отменено е световното по фигурно пързаляне в Канада, отложиха олимпийската квалификация по борба, отмениха стартовете в ски скока до края на сезона, спряха мачовете в Испания, организаторите на „Уимбълдън“ са готови да отменят тенис турнира от Големия шлем, ако се стигне до там да се играе без зрители, обсъжда се и възможността да бъдат преустановени и Шампионска лига, Лига Европа и Европейското по футбол.

COVID-19 бе открит в края на декември миналата година в Китай. Днес обаче китайските власти съобщиха, че пикът на вируса в страната е преминал. По последните данни починалите в света са повече от 4 500, излекувани са над 66 000. ЕС ще създаде инвестиционен фонд за борба с вируса, като се очаква той да набере 25 млрд. евро.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама