Официално: Пикът на коронавируса в Китай е преминал

16:20, 12 мар 20 / Свят 25 2295 Шрифт:
Topnovini

Китайските здравни власти съобщиха, че пикът на епидемията от коронавирус в страната е преминал. С изключение на Ухан, откъдето тръгна заразата, във всички градове на провинция Хубей в продължение на една седмица не е регистриран нито един нов случай, предаде БТА.

По последни данни броят на заболелите в Китай е близо 80 800 души. За последните 24 часа от коронавируса са починали 11 души, с което общият брой на смъртните случаи става 3169 души.

Палят олимпийския огън в Гърция без публика

Компаниите могат постепенно да възобновят работа в Ухан - градът в „епицентъра“ на Covid-19, съобщиха местните власти.

Фирмите, които произвеждат стоки и услуги от първа необходимост, могат да започнат отново работа веднага, обяви правителството на централната провинция Хубей, под чието подчинение е и общината на Ухан.

В тази категория влизат основно медицински компании (оборудване, лекарства), обществени услуги (снабдяване с газ, електричество, отопление), търговия с хранителни продукти (супермаркети, продажба на плодове, зеленчуци, месо, яйца) или селскостопанско производство (семена, тор, пестициди).

Компании, които са от други сектори, но имат голямо значение във веригата на национално и световно производство, биха могли да подновят работа след получаване на специално разрешително.

Другите фирми ще бъда получат правото да възобновят дейността си от 21 март.

Подобни мерки се прилагат в зоните с висок риск в останалата част на Хубей: компаниите, свързани с превенцията срещу епидемията, със стоки от първа необходимост и фирми, които предоставят обществени услуги, могат да подновят работа.

В териториите от категорията "умерен и слаб риск" кръгът на компании, които могат отново да заработят, е по-голям. Освен това превозът на пътници със самолет, влак, автомобил, кораб или автобус би могъл постепенно да бъде възстановен в зоните с умерен и слаб риск (с изключение на Ухан). Това съобщи правителството на Хубей без да посочва предварително точни дати.

Японската автомобилна корпорация Хонда мотър (Honda Motor) възобнови символично работата на завода си в Ухан. Засега заводът ще има крайно ограничено производство. Така Хонда мотър възстанови работа във всичките си заводи в Китай.

Извънредно положение в Унгария, Албания забрани движение между градовете

В същото време Китай отмени разрешителните за покоряване на Еверест заради коронавируса, съобщиха организаторите на експедиция, което се случва преди пролетния сезон на катерене на най-високия връх в света.

През миналата година по време на пролетния прозорец, белязан от голям трафик, рекордните 885 души стигнаха до върха. 644 от тях покориха Еверест от Непал и 241 от северната страна в Тибет.

Непалската страна остава отворена засега, въпреки че някои оператори на експедиции са забелязали отмяна и алпинистите са били помолени да представят 14-дневна история на пътуванията и медицински документи.

Туристическите зони в Тибет са затворени от януари, съобщиха от местната туристическа служба. Китайската асоциация за алпинизъм в Тибет, която издава разрешителни за Еверест, не беше достъпна.

Досега в Непал е наблюдаван само един потвърден случай на коронавирус.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама