Запалиха олимпийския огън без зрители

15:54, 12 мар 20 / Спорт 25 3200 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Церемонията по запалването на олимпийския огън по традиция се проведе в родината на олимпийските игри - Южна Гърция. За първи път от 1984 г. насам обаче запалването на огъня стана без зрители заради пандемията от новия коронавирус.

На събитието присъстваха гръцкият президент Прокопис Павлопулос, президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах, представители на организационния комитет за Токио 2020 и членове на правителството.



Огънят беше запален чрез параболично огледало от първожрицата, в чиято роля влезе гръцката актриса Ксанти Георгиу. Първият факлоносец на Олимпийския огън беше гръцката олимпийска шампионка в спортната стрелба Анна Коракаки, която при паметника на Пиер де Кубертен предаде факлата на шампионката в маратона на игрите в Атина през 2004 г. Мизуки Ногучи от Япония.

Трети поред факлата с огъня пое заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас, а след него - еврокомисарят по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел. 

Запалването на Олимпийския огън носи послание за мир, приятелство и диалог и за ценностите на олимпийското движение - толерантност, взаимно уважение и честна игра. Олимпийският огън е символ на нашата култура, корени и европейска история. Той е връзката между нашето общо минало и бъдеще, заяви Габриел. 

Първа жертва на коронавируса в Гърция

Пътуването на огъня в Гърция ще продължи осем дни. Олимпийският огън ще премине през 31 града в Гърция и ще обиколи 15 археологически обекта. Ще бъдат изминати 3 500 километра, докато следващата седмица, на 19 март пристигне на Олимпийския стадион в Атина. В гръцката столица той ще бъде предаден на организаторите на Летните олимпийски игри в Токио.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама