Акцент на деня: Дават задна за коронавируса

17:30, 11 мар 20 25 7187 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Националният щаб за борба с коронавируса даде на задна по отношение на предпазните мерки. При установяването на първите положителни случаи у нас бяха взети светкавични и крути мерки, които включваха пълното затваряне на театри и кина, както и забраната на концерти и публика на спортните мероприятия.

Няколко дни по-късно обаче България беше разделена на две зони заради коронавируса такива със заразени и такива без заразени. Спрямо ситуацията в сила влязоха различни задължителни и препоръчителни мерки, които са далеч по-леки от първоначалните.

В зоните с коронавирус, които до този момент са три – София, Плевен и Габрово, няма да се затварят училища. Учебните занятия ще бъдат преустановявани само ако в дадено учебно заведение бъде открит заразен с вируса. Театрите и кината отварят врати, но само за до 250 души, които ще седят през една празна седалка. На заведенията, ресторантите, баровете и дискотеките, които не могат да осигурят разстояние от един метър между клиентите, се препоръчва да затворят. Отменят се научните конференции и спортните събития, както и посещенията в социални домове и домове за възрастни и деца. При невъзможност за спиране на мачове и турнири те ще се провеждат без публика. Препоръчва се и ограничаване на безпричинното разхождане из градовете. Болниците, в които има случаи на коронавирус, няма да бъдат затваряни.

В зоните без коронавирус училищата остават отворени, като всеки ден учениците ще бъдат инструктирани как да поддържат добра лична хигиена. Кината и театрите ще приемат до 250 души и ще бъдат дезинфекцирани по три пъти на ден. При провеждане на международни спортни събития участниците от страни, определени като вирусни, трябва да преминат 14-дневна изолация в България.

Оставя възможността местните власти да взимат по-твърди или по-меки решения, но без да избягват основната философия на предложените мерки.

Премиерът Бойко Борисов коментира, че въведените мерки изглеждат малко по-разхлабени от това, което въвеждат другите държави, но ние първи сме ги били въвели. Той призова „да бъдем крепки българи“, за да се справим възможно най-добре в тази ситуация. „А най-опасното от една подобна паника е да си счупим икономиката, тогава са непоправими финансово-икономическите щети – отново ще започнем да говорим за безработица и ниски доходи“, коментира Борисов.

"Години наред сме гледали холивудските филми - навсякъде само за вируси ни говорят, все някой гад ги е произвел, пуснал и после целият свят страда. Но надали сега ще разберем кой гад това го свърши", коментира премиерът в типично свой стил.

У нас тече на пълни обороти и производството на защитни маски и облекла. В супермаркетите има достатъчно запаси с храни, заради което не е нужно хората да се презапасяват.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама