Извънредни мерки в "Пирогов" заради двата случая на коронавирус там

18:43, 11 мар 20 25 2967 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Започват извънредни мерки за сигурност в „Пирогов” заради двата случая на коронавирус. Достъпът до реанимацията е ограничен. Затворени са клиниките, свързани с Отделението по Вътрешни болести, където са настанени двамата заразени. Кардиологията не работи, а Неврологията е с намален капацитет. Отменени са планираните операции и свижданията.

От Окръжна болница съобщиха, че имат готовност да приемат всички спешни случаи с изключение на деца и на пациенти с изгаряния и интоксикации. При спешни случаи гражданите могат да се обръщат и към Александровска болница и ВМА.

Болниците със случаи на коронавирус няма да бъдат затваряни. Това обяви шефът на щаба за борба със заразата Венцислав Мутафчийски. Няма да се затваря нито „Пирогов“, нито лечебните заведения в Габрово и Плевен, нито която и да е болница, в която има установена коронавирусна инфекция.

Ето какви мерки въвеждат у нас заради коронавируса

Наличието на COVID-19 в дадена болница предизвиква лавина от мерки - за дезинфекция, за ограничаване, за карантиниране на персонал и контактни лица, за изолиране на места, за ограничаване на различни входове и изходи. Но това не значи затваряне на лечебното заведение“, обясни Мутафчийски.

Вчера два случая на заразени бяха установени в „Пирогов“. Мутафчийски обясни, че във връзка с това веднага е била извършена дезинфекция, но болницата вече се е върнала към нормалните си задължения, въпреки че има въведени рестрикции. „Сега се претрансформира дейността на кардиологичното отделение на девети етаж в централната сграда, неврологичното отделение още от вчера е в Неврологичната клиника. Остана да се решат въпросите с някои други терапевтични случаи“, посочи той.

Борисов за коронавируса: Надали ще разберем кой гад го е произвел и пуснал

За кратко е бил нарушен приемът за спешните кабинети, като пациентите са били препращани към ВМА и Александровска болница. Сега обаче „Пирогов“ работи нормално.

Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че на този етап столичните здравни заведения разполагат с необходимия капацитет легла и медицински персонал, който да поеме диагностициране, изследване и лечение на граждани.

Столична община е в готовност за 72 часа, при искане от Националния щаб за овладяване на разпространението на вируса, да преобразува общинската Втора градска болница в инфекциозна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама