Очаква се скоро кината да заработят

17:08, 10 мар 20 / Култура и наука 25 1467 Topnovini

Вчера от Асоциацията на българските киносалони поискаха среща в министъра на културата Боил Банов във връзка със затварянето на кината заради коронавируса. Днес управителният съвет на асоциацията разговаря с министъра и стана ясно, че „тази безпрецедентна мярка в историята на кинопоказа в България е взета от Оперативния щаб с цел предприемане на предохранителни мерки от най-висока степен, основаващи се на наличието на неблагоприятната комбинация от епидемия на грип тип „Б“ и регистрираните първи случаи на заразени с коронавирус“.

Идея от МС: Местата в театрите да се продават през едно

От Асоциацията на българските киносалони посочиха, че отшумяването на епидемията от грип тип „Б“ дава предпоставка мерките да бъдат смекчени и да бъде възобновена нормалната дейност на киносалоните при специални санитарно-хигиенни мерки, подадени от Оперативния щаб. „Очакваме в рамките на утрешния ден тези мерки да бъдат ясно разяснени от Оперативен щаб, като впоследствие съответно да бъдат приложени и от киносалоните. По недвусмислен начин искаме да разсеем внушеното с тези крайни мерки, че киносалоните са център на зараза или крайно опасно място за здравето на зрителите. Напротив, киносалоните в България са оборудвани с вентилационни системи, което е предпоставка за намаляване на риска от заболяване, сравнено с други места за масово събиране на хора“, се посочва в съобщение на асоциацията.

Стана ясно още, че кабинетът на Банов се е ангажирал да съгласува с Министерство на здравеопазването искането на киносалоните да бъде въведена изрична формулировка в текста на заповед № РД-01-117/08.03.2020 на министъра на здравеопазването, че кината следва да бъдат затворени и че изпълнението на тази заповед следва да се счита за форсмажорно обстоятелство. "Очакваме да разберем дали заповедта ще бъде променена или допълнена с нова такава", посочват от асоциацията.

Банов: Мярката за затварянето на кина и театри е обмислена и адекватна

Обсъдихме също бъдещето сътрудничество между Министерство на културата и асоциацията, което ще цели по-добра комуникация и провеждането на превантивни срещи и обсъждания при приемането на нормативни промени или евентуални мерки, с оглед да се запази нормалното функциониране на киномрежата в страната. И двете страни останахме с доброто усещане за много ползотворна среща и предпоставка за добра бъдеща комуникация. Използваме случая да благодарим на министър Банов за бързата реакция и корпоративността за разрешаване на конфузната ситуация“, заявяват от Асоциацията на българските киносалони.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани