Идея от МС: Местата в театрите да се продават през едно

10:59, 10 мар 20 25 3054 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

В началото на днешното правителствено заседание стана ясно, че в София Тех Парк се разработва молекула за лечение на коронавирус. Заедно с Европа България започва първите стъпки за финансирането на този продукт.

Междувременно шефът на БАН акад. Юлиан Ревалски съобщи, че институтите на академията работят за подобряване на качеството на предпазните маски българско производство. Той е категоричен, че няма криза с активния въглен, БАН може да произведе достатъчно и ще работи заедно с фирмите производители той да бъде внедрен в маските, както и да има достатъчно в аптечната мрежа и по предприятията и учрежденията.

Премиерът Бойко Борисов обяви, че през изминалата нощ гранични полицаи са предотвратили първия опит за контрабанда на 7500 маски. „Днес чакаме маските и защитните облекла – два ТИР-а трябва да дойдат довечера от Турция. Това е жест на приятелство към България от Турция, защото те имат забрана за изнасяне на такива защитни облекла“, обясни той.

Няма смисъл от истерия, правим всичко това, за да може хората да са максимално спокойни“, каза Борисов.

Шефът на щаба за коронавируса Венцислав Мутафчийски съобщи, че предстои България да бъде разделена на зони – такива с коронавирус и такива без коронавирус, така че да се прецизират и мерките. „Защото прекалените мерки могат да доведат до много повече вреди, отколкото ползи“, обясни той. „В зоните, които не са засегнати от коронавируса, не е нужно да се прилагат крути мерки. Само достатъчна социална дистанция“, каза още Мутафчийски. Той припомни, че в момента в Габрово и Плевен -единствените две засегнати от инфекцията зони, се проверяват 8 съмнителни проби.

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че в такъв случай ще бъдат преразгледани мерките за затваряне на театрите. Идеята е да се продават билети през едно място, така че хората в залите да не седят прекалено близо един до друг. Премиерът нареди на министъра на културата Боил Банов да разгледа тази възможност. „Аз искам да имаме театри. Вчера чух една глупост, че сме спрели театрите, за да не плащаме дотации. Не, това не е целта. Щабът предлага и ние изпълняваме“, обясни той.

Акцент на деня: Затворено до второ нареждане

Борисов е категоричен, че всички фирми трябва да продължат да работят. „У нас губим вече в следствие на кризата от коронавирус десетки милиони всеки ден, защото потреблението пада. И светът ще се вкара в такава тежка стопанска и финансова криза, че трудно ще излезем от нея“, коментира премиерът.

Той обясни, че в 18.00 ч. ще има извънреден европейски съвет за коронавируса и мигрантите, който ще се проведе по интернет. „130 млн. евро ще поискаме, за да оборудваме полицаите за тежка миграционна криза, ако има. Ако може самата Германия да ни ги отпусне, защото ако има обществена поръчка ще отнеме 2 години“, обясни Борисов.

Междувременно стана ясно и че няма да бъде удължавана ваканцията за учениците, но ще продължи дезинфекцията на училищата и висшите учебни заведения, като ще се направи всичко възможно да се осигурят достатъчно дезинфектанти.

Децата са най-малко засегнатата група от коронавирусната инфекция. За разлика от „Б“ грипа, където таргетната група е точно учениците“, обясни Мутафчийски. А Бойко Борисов уточни, че обявената грипна ваканция е заради грип „Б“, а не заради коронавируса. И дори и да нямаше коронавирус, учениците пак щяха да са във ваканция.

Мутафчийски обясни, че нашите лаборатории работят с единствените признати в света тестове за коронавирус. На свой ред Борисов се пошегува, че едно време така са се притеснявали с вътрешния министър Младен Маринов за теста за бременност на приятелката му.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама