Цената на петрола се срина до историческо ниски нива

19:12, 09 мар 20 25 3053 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Цените на петрола се сринаха на световните пазари. На моменти бъдещите сделки за сорта "Брент" бяха на цена 31 долара за барел, което представлява над 30% спад в цената.

Това е най-големият крах от първата война в Залива преди близо 30 години. Причината е ценовата война между основните производители.

Саудитска Арабия не успя да договори с Русия значително намаляване на производството и това накара Рияд да обяви, че намалява цените. Експертите очакват и още по-голям спад на цените, ако тенденцията се запази.

Шефът на парижките летища заразен с коронавирус

Междувременно американските акции се понижиха драматично, след като трите основни индекса намаляха с над 7 процента на фона на тревогите от възможна всеобхватна война с цените на петрола и икономическо забавяне от разпространяващата се нова коронавирусна инфекция (COVID-19), пише „Ройтерс“.

Търговията на Нюйоркската стокова борса спря автоматично за 15 минути, след като S&P 500 спаднаха със 7 процента и възобновиха търговията в 9:49 местно време. За по-малко от половин час NASDAQ Composite рухна със 6,86%.

Това е трети пореден ден на бързо свиваща се търговия. От четвъртък насам индексът Dow Jones изгуби близо 3000 пункта, или -11,48%. Приблизително толкова (11,43%) изгуби за това време и NASDAQ - от 9018,09 на 7987,44 пункта. Германският ДАКС също се срина със 7,4 %, а британският "Футсии 100" - с 8,5 процента.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама