Захариева и Димитров са домакини на среща за Западните Балкани

09:43, 09 мар 20 / Политика 25 1958 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заминава на двудневно посещение в Скопие, където заедно със служебния външен министър на  Република Северна Македония Никола Димитров ще бъдат домакини на Срещата на министрите на външните работи от Берлинския процес за Западните Балкани на 10 март.

Това е първото събитие в рамките на съвместното председателство на България и Република Северна Македония през 2020 г. на Берлинския процес за Западните Балкани, съобщиха от МВнР.

Борисов: Благодаря, че го има Берлинския процес

Днес Екатерина Захариева ще отправи приветствие към участниците в съпътстващия министерската среща  форум на неправителствени организации, организиран от Института за демокрация „Граждански общества“ – Скопие, в партньорство със Софийския офис на Европейския съвет за външна политика. Форумът е под надслов „Стимулиране на стратегическата автономия. Приносът на Западните Балкани за споделено европейско бъдеще”. На 10 март в рамките на форума Екатерина Захариева ще бъде панелист в дискусия на тема „Свързаност, икономическа конвергенция и околна среда“.

Срещата на министрите на външните работи ще започне на 10 март с работен обяд, на който ще бъдат обсъдени бъдещите перспективи в регионалното сътрудничество и Берлинския процес. Следобяд министрите ще дискутират европейската перспектива на Западните Балкани. По-късно Екатерина Захариева, Никола Димитров и министърът на външните работи на Германия Хайко Маас ще дадат пресконференция.

Бойко Борисов и Зоран Заев обсъдиха партньорството между двете страни

В рамките на посещението си, на 9 март в Скопие Екатерина Захариева ще предостави помощ по линия на официалната помощ за развитие на България за нуждите на македонското здравеопазване - 14 компютърни конфигурации и принтери за оборудване на пунктове за ваксинация в Република Северна Македония, както и медицинска апаратура за ранна диагностика на белодробно заболяване. В церемонията ще участват още служебните министри на външните работи и на здравеопазването на Република Северна Македония.  На 10 март Екатерина Захариева и служебните министри на външните работи, на здравеопазването и на околната среда и пространственото планиране на Република Северна Македония ще засадят дървета в училището „Братя Миладинови“ в Скопие по проект за опазване на околната среда, финансиран също по линия на българската официална помощ за развитие.

Берлинският процес  е политико-дипломатическа инициатива, лансирана през  2014 г. от германския канцлер Ангела Меркел. Участници в процеса са страните от Западните Балкани - Сърбия, Република Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора, Косово и Албания,  и държави членки на ЕС - Германия, Франция, Австрия, Италия, България, Полша, Хърватия и Словения.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама