Борисов: Благодаря, че го има Берлинския процес (ОБНОВЕНА)

16:42, 05 юли 19 / Политика 25 521 Topnovini
1
2
3

,,Искам да благодаря за прекрасното домакинство, за поздравленията. Да благодаря и на Германия, затова, че го има Берлинския процес. С колегата от Северна Македония мисля, че ще направим добро председателство", заяви премиерът Бойко Борисов на обща пресконференция с Ангела Меркел, Зоран Заев и Матеуш Моравецки в Познан.

Те участваха в среща на върха на страните от Западните Балкани. България и Македония приемат председателството на Берлинския процес. 

Борисов използва случая, за да благодари също така на Франция и Великобритания.

''Знам от моя малък опит в Европа, че когато тези три държави действат заедно накрая със сигурност процесът успява''.

''Ангела, твоята лична ангажираност винаги помага мног'', подчерта българският премиер.

"Западните Балкани са 6 държави, които за радост са оградени само от държави от ЕС. Аз моля колегите да положат усилия първо за религиозната толерантност, второ: борбата срещу организираната престъпност, и също моля Заев да вкараме и екологията и опазването на природата в нашите задачи. Ако има нещо, с което ние в Западните Балкани да се гордеем, това са красивата природа, чистотата на въздуха, на водата. Благодаря за оценката'', завърши изявлението си Борисов.

Полският премиер Матеуш Моравиецки заяви по време на пресконференцията, че е изключително ценно страните от Европейския съюз да споделят своя опит със страните от Западните Балкани.

„Там, където съществуват някакви исторически различия, заслужава да се заложи на икономическо сътрудничество и инвестиции“, каза още Моравецки.

Полският премиер благодари на канцлера Ангела Меркел за подкрепата на инициативата „Берлински процес“ и на българския премиер Бойко Борисов за съвместното председателство на формата, което страната ни ще има заедно с Република Северна Македония.

По време на пресконференцията канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, политическите трудности трябва да се преодоляват от всички заедно.

„Ние от опита на Обединението на Германия знаем, че трябва да се изграждат мостове“, допълни канцлерът Меркел.

Канцлерът на Германия акцентира и върху положителното развитие на отношенията между страните от Западните Балкани вследствие на честите срещи между държавните им ръководители по инициатива на българския министър-председател Бойко Борисов в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев изрази задоволство от напредъка по процеса на сътрудничество в региона и от активната дейност по реализирането на инфраструктурните проекти.

„Такива проекти наистина показват резултата от Берлинския процес. Както каза Борисов – ние сме заобиколени от страни членки на ЕС, ние сме в Европа“, подчерта в изявлението си Зоран Заев.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани