Ананиев в Плевен: Моята работа е здравната система да издържи

17:52, 08 мар 20 25 3820 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Плевен и в Габрово затварят училищата и детските градини. Забраняват се и публичните прояви. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев посети болницата в Плевен, за да се запознае със ситуацията. На място е и областният управител.

Дойдохме, за да осигурим най-необходимите предпазни средства - маски, облекла. Моята работа е да направя така, че здравната система да издържи. Финансовият ресурс ще бъде предоставен на Министерството на здравеопазването и здравната ситема като цяло. Ще направим всичко възможно, за да се справим със ситуацията, каза Кирил Ананиев, предаде БНТ.

Изследват десетки в контакт със заразените с коронавирус, случаите остават 4

"Преследвах 2 основни цели - да видя организацията на болницата, на медицинския персонал, да се справят в тази ситуация. От друга страна - има и национална грипна епидемия. Директорът на болницата докладва за създадена организация, по осигурени легла, както и възможност за реорганизация на персонала при нужда.", заяви здравният министър.

Създадена е пълна организация за необходимия брой легла, както и за преструктуриране на персонал. Още тази седмица ще дойде договореното количество предпазни средства с турския президент Ердоган. Болниците в Плевен и в Габрово ще бъдат приоритетни. Има план за преструктурирането на персонал и насочването на квалифициран персонал към инфекциозните заболявания. Това не означава, че останалите пациенти ще останат без лечение, каза още Ананиев.

Двама са пациентите с Covid-19 - двама мъже на 27 години и на 61 години. Отделенията в Плевенската болницаса затворени за нови пациенти, тъй като са поставени под 14-дневна карантина. Двамата заразени мъже са в добро състояние, нямат оплаквания, клинично здрави са.

Премиерът с призив за патриотизъм към производители на облекло

Днес подписах 2 заповеди, които засягат цялата страна. Освен това е въведен карантинен режим на Универитетската болница в Плевен - спират се планови операции, консултации, прием, ограничаваме достъпа на хора до болницата, няма да има и свиждания, припомни Ананиев.

Министърът призова хората към сериозна хигиена, да се обръща особено внимание на децата. При притеснения - да се консултираме с личния лекар. Важно е, че от една страна държавата иска да направи всичко възможно да ограничи разпространението на коронавируса. Хората обаче също трябва да разберем, че това е за нас, за нашите деца, за обществото като цяло, призова министърът.

"Грипната ваканция ще се удължи, учебните занятия в университтета ще бъдат прекратени. Има работници от Италия. Около 200 души чуждестранни работници - те се наблюдават - дори при грипно заболяване ще бъдат изследвани при необходимост. Публичните масови събрания е редно да бъдат отложени. Най-важното е хората да не изпадат в паника и да спазват лична хигиена", каза от своя страна вицепремиерът Красимир Каракачанов.

Затвориха вътрешните отделения в Плевен и Габрово

В Плевен няма паника сред хората, въпреки новината за двамата пациенти с коронавирус в града. В аптеките обаче ефектът от новината се вижда. Почти навсякъде маските и дезинфектантите са изчерпани. Потокът от клиенти не е спрял през целия ден. Следобед улиците в града опустяха, но вероятно не толкова заради вируса, колкото заради поройния дъжд. В магазините твърдяха, че презапасяване няма.

"Хората се шегуват, майтапят се, но няма тенденция към пре-презапасяване. Пазаруват си нормално, както всеки ден", каза продавачката Таня Стоева. Сутринта обаче почти нямаше хора с маски по улиците. Само хората, които са в по-рискови групи, са взели необходимите мерки.

И от областния, и от общинския оперативен щаб призоваха към гражданска отговорност и лично спазване на препоръките, но увериха, че място за паника няма.

Светкавични забрани от държавата заради коронавируса

В момента България разполага с близо 740 инфекциозни легла, 230 от които на този етап са свободни. В Министерството на здравеопазването не е постъпвала информация от лечебните заведения за недостиг на легла, а освен това имаме готовност да удвоим броя на инфекциозните легла за 24 часа, обясни здравният министър.

От Плевен министър Ананиев отпътува за Габрово, където ще посети МБАЛ „Д-р Тота Венкова“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама