Светкавични забрани от държавата заради коронавируса

19:53, 08 мар 20 25 13852 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Премиерът Бойко Борисов събра министрите извънредно, след като стана ясно, че у нас вече има четири потвърдени случая на коронавирус. Националният оперативен щаб, който следи обстановката, предложи редица забрани. Премиерът се съгласи и министрите гласуваха единодушно.

Окончателно: коронавирусът дойде

"Целта не е да сеем паника, а да информираме открито", заяви Борисов и допълни, че днес ще разговаря със всички областни управители. "Коронавирусът не подбира", коментира премиерът. "Считаме, че единият нулев пациент е дошъл от Гърция. Вече имаме и много италиански фабрики, които работят в България", каза още той. 

Борисов призова за дисциплина в ситуацията, за да си помогнем сами. Той беше категоричен, че няма смисъл да се презапасяваме с храни, тъй като "има предостатъчно". "Да покажем, че сме дисциплинирана нация, че нищо не ни плаши и че можем със съвместни усилия да преодолеем и този бич", заяви премиерът. Той дори забрани на министрите да си ходят от министерствата, за да са му на разположение 24 часа, ако има нужда. 

Какво реши правителството?

Здравното министерство трябва да обезпечи болниците с нужните маски и защитни облекла. Забранява се износът на такива медицински пособия. Държавата има около 4000 новоплатени теста, плюс още около 3000, които се считат за достатъчни. 

Пред болниците ще стои по един полицейски патрул, за да предупреждава близките на пациентите, че свиждания няма да има. 

Всички културни мероприятия в затворени помещения ще бъдат забранени. Напълно се отменят и учебните занятия в засегнатите от вируса региони. Отпадат и спорните мероприятия в засегнатите райони. На останалите места мачовете ще бъдат без публика. 

Болничните листове с карантина са 254. Препоръчва се, ако нямаме спешна необходимост от административна услуга, да избягваме сградите на институциите.

От здравното министерство наредиха:

Въвежда се карантинен режим на работа в УМБАЛ „Д-р Георги Странски", Плевен и МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, Габрово. Това включва ограничаване достъпа на външни лица до сградите на лечебните заведения, преустановяване на детските и женските консултации, на приема и плановите операции, както и на свижданията.

Въвежда се 14-дневна карантина в отделенията, в които са хоспитализирани и изолирани пациентите с потвърдени проби за COVID-19. Преустановяват се приемът в и изписването на пациенти от съответните отделения. Нарежда се засилен дезинфекционен режим.

В областите Габрово и Плевен до второ нареждане:

Преустановяват се учебните занятия и извънкласните занимания в училищата, университетите и в другите обучителни институции и организации;

Преустановяват се детските и женските консултации, профилактичните прегледи, профилактичните имунизации, приемът и провеждането на планова оперативна дейност и свижданията във всички лечебни заведения;

Преустановяват се посещенията в детските ясли и детските градини;

Преустановяват се всички масови мероприятия, вкл. спортни и културни (кина, театри, концертни зали, фитнес-зали и други, в които се събират много хора на закрито).

На територията на всички други административни области:

Преустановяват се посещенията на културни мероприятия, в това число и кина;

Спортните мероприятия да се провеждат без публика;

Забранява се провеждането на всякакви масови мероприятия, в които участват деца;

На регионалните здравни инспекции е разпоредено да създадат организация съвместно с лечебните заведения за осигуряване на леглови резерв, както и за организация на работа на медицинския персонал.

От социалното министерство разпоредиха:

Да бъдат преустановени посещенията и свижданията във всички социални услуги от резидентен тип и специализираните институции поради риск от разпространение на вируса COVID-19. За общините Габрово и Плевен предписанията за превенция са задължителни, се посочва още в разпратените писма до кметовете на общини.

От културното министерство обявиха:

Всички културни събития на закрито се отменят в цялата страна, съобщи Министерството на културата на сайта си. Първоначалната идея беше да се ограничат проявите на закрито само в областите, в които са потвърдени случаи на коронавирус. Министърът на културата Боил Банов обаче поиска да се разшири обхвата на забраната за цялата страна.

Не от гледна точка на създаване на паника, а за това, че 400-500 души в затворени помещения за 2-3 часа създава риск от разпространяване на заразата, мотивира се министърът на културата.

От Министерството на туризма препоръчват:

Да се прекратят посещенията в туристически обекти, както и да се отменят туристическите фестивали и събития в областите Габрово и Плевен до второ нареждане.

Министерството на туризма препоръчва в местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечение да се заредят санитарните помещения в стаите и в общите части с достатъчно сапун и дезинфекциращи гелове за ръце на спиртна основа, да не се провеждат масови мероприятия (семинари, конференции, фирмени събития и други от подобно естество).

От министерството обръщат внимание на бизнеса: ако турист сигнализира за проява на висока телесна температура, кашлица или затруднено дишане, трябва да се потърси незабавно медицинска помощ или на спешния тел. 112.

Забраните от МОН:

От днес се преустановяват училищните събития, пътувания, екскурзии и посещения на обекти, извън учебните заведения на територията на цялата страна. Отлагат се и планираните състезания и олимпиади, няма да се осъществяват квалификации и обучения на преподавателите до разрешение за провеждане на масови мероприятия от Националния оперативен щаб.

До 11 март 2020 г. продължава ваканцията за учениците от цялата страна. В случай на допълнително обявяване на неучебни дни, училищата трябва да разработят свои планове за преструктуриране на учебния материал и да осигурят възможност за дистанционно обучение при необходимост.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама