ЕС намалява финансовата помощ за Турция заради пускането на миграните

16:27, 07 мар 20 / Свят 25 2667 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Възможната допълнителна финансова подкрепа на Турция от ЕС за подпомагане на бежанци на турска територия ще бъде много по-малко мащабна от преди. Това заяви еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан в интервю за вестник „Ди Велт“, цитирано от БГНЕС.

"Много училища, детски градини и болници за бежанци вече са изградени и не се нуждаят от ново финансиране. Следователно нуждата на Турция от финансова помощ вече е по-малка", обясни той. В същото време Хан предупреди, че по-нататъшната финансова подкрепа от ЕС е възможна само ако е изпълнено важно условие.

Гърция залови 12 мигранти, представили се за българския отбор по хандбал

"Очакваме, че политиката на изнудване на Анкара, изразена в изпращане на бежанци в посока към ЕС, да бъде спряна. Тогава ЕС ще бъде фундаментално готов да продължи да отпуска финансова помощ за подкрепа на бежанците в Турция", каза той. Все още не е взето решение за възобновяване на финансовата помощ за Анкара. В същото време редица държави от ЕС изразиха готовността си да продължат плащанията, в случай че Турция отново започне да спазва споразумението с Европейския съюз за възпиране на незаконните мигранти.

Като част от това споразумение, сключено през 2016 г., Европейският съюз обеща да отдели 6 милиарда евро за Анкара. Тези пари се превеждат директно в хуманитарни организации, а не в турския бюджет. Турският президент Реджеп Ердоган настоява за предоставяне на допълнителна помощ. В тази връзка Йоханес Хан подчерта, че ЕС се ангажира с принципа на "балансирано финансиране" и трябва да отчита интересите на държави като Ливан и Йордания, които, като се вземе предвид числеността на тяхното население, приемат значително повече мигранти, отколкото Турция.

Турският посланик: Доверието между Ердоган и Борисов трудно се среща между другите европейски лидери

От началото на гражданската война в Сирия през 2011 г. Турция прие около 3,6 милиона бежанци. Освен това Турция е приела голям брой мигранти от Афганистан и други страни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама