Отпуснаха 37.5 млн. евро за разработване на ваксина срещу коронавируса

17:16, 06 мар 20 25 2789 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

След публикуването на покана за представяне на предложения на стойност 10 милиона евро през януари Комисията осигури допълнителни 37,5 милиона евро за спешно необходими научни изследвания за разработването на ваксина, лечението и диагностиката на COVID-19. Това действие е част от координирания отговор на ЕС на заплахата за общественото здраве.

Ще бъдат избрани 17 проекта, включващи 136 научноизследователски екипа от целия ЕС и извън него, които ще започнат работа по разработването на ваксини, нови лечения, диагностични тестове и медицински системи, насочени към предотвратяване на разпространението на коронавируса.

Италия отпуска 7,5 млрд. евро за справяне с коронавируса, рязък ръст на починалите 

Извънредното финансиране дава възможност на изследователите да започнат незабавно работа за справянето с епидемията от коронавирус на няколко фронта“, каза Мария Габриел, комисар по въпросите на иновациите.

17-те проекта ще работят върху: Разработване на нови ваксини. Бързи тестове за диагностика на място. Нови лечения, при които ще бъде възприет двоен подход. Подобряване на епидемиологията и общественото здраве, включително нашата готовност и отговор при епидемии.

Коронавирусът стигна и до европейските институции

Тези проекти ще спомогнат за разработването на по-добри системи за наблюдение с цел ефективно предотвратяване и контрол на разпространението на вируса, както и за оценка на социалната динамика.

В същото време президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа днес законопроект за предоставяне на 8,3 милиарда долара за борба срещу разпространението на коронавируса. Съобщение по този повод публикува заместник-прессекретаря на Белия дом Джъд Дир.

„Президентът Тръмп току-що подписа законопроект за допълнително финансиране в рамките на борбата с коронавируса”, пише той. Според Дир, тези средства ще ускорят разработването на ваксина и ще помогнат за предприемането на ответни действия.

„Аз поисках 2,5 милиарда долара, а получих 8,3 милиарда и ще ги взема”, заявил Тръмп, цитиран от пресслужбата на Белия дом. Камарата на представителите одобри в сряда документа, а в четвъртък той беше подкрепен от сенаторите.

По-рано държавният глава поиска отпускането на 2,5 милиарда долара за борбата срещу разпространението на вируса, като подчерта, че няма да бъде против, ако Конгресът задели повече средства.

Законопроектът предвижда над 3 милиарда долара да бъдат предоставени за разработването на ваксина и за диагностични изследвания и лечение от коронавирус. За мерки за профилактика са предвидени още 2,2 милиарда долара, от които 950 милиона ще бъдат предоставени в подкрепа на държавните медицински заведения.

500 миилона долара ще бъдат изразходвани за финансиране на програми по телемедицински услуги за възрастни граждани, като най-уязвима от коронавируса категория. 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама