Първи случаи на коронавируса в Сърбия, Ватикана и Словакия

19:41, 06 мар 20 25 4693 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

43-годишен мъж от Суботица е първият пациент в Сърбия с положителен тест за новия коронавирус, съобщават сръбски медии, цитирани от БГНЕС. В момента той е в изолация.

Мъжът наскоро е пристигнал от Унгария. Той съобщил за симптоми, подобни на COVID-19, след което са взети проби и обработката им в лабораторията на института „Торлак“ показала, че пациентът е позитивен за новия коронавирус.

Първи случай на коронавирус е регистриран и в папския град-държава Ватикана. „Заразен е член на медицински персонал. Ватиканската дирекция по здраве и хигиена е информирала компетентните италиански органи, а също така вече прилага предписания медицински протокол", каза шефът на пресслужбата на Светия престол Матео Бруни.

Първи случай на новата коронавирусна инфекция е докладван в Словакия. Това обяви премиерът на републиката Петер Пелегрини.

"Пациентът не е напускал Словакия скоро. Най-вероятно се е заразил от сина си, който наскоро се е завърнал от Италия. В същото време младежът не е проявил симптоми на болестта", каза премиерът. 

Отпуснаха 37.5 млн. евро за разработване на ваксина срещу коронавируса

Министерството на здравеопазването на Северна Македония съобщи, че двама нови пациенти са дали положителни проби при тест за коронавирус.

По информация от МИА, става въпрос за семейна двойка от Дебър, която преди няколко дни се е върнала от Италия. Министерството продължава да събира информация за пациентите. 

Над 95 000 са случаите на коронавирус по света, а близо 3 300 души са починалите. Това са последните данни, обобщени от Световната здравна организация, съобщи БНТ.

През последното денонощие са регистрирани 2 241 нови случая на заразяване с КОВИД-19. От тях 143 са в Китай.

Италия отпуска 7,5 млрд. евро за справяне с коронавируса, рязък ръст на починалите

Новият коронавирус се е разпространил в 85 страни, като Италия, Иран и Южна Корея са най-засегнати от новата болест извън Китай, където вирусът се появи през миналия декември. Над 2 000 случая са регистирани в още 33 страни. 115 държави до момента не са съобщили за наличие на коронавирус на тяхна територия.

Починалите са 267, като през последните 24 часа са регистрирани 53 смъртни случая

"Пет нови държави - Босна и Херцеговина, Гибралтар, Унгария, Словения и окупираните палестински територии, са докладвали случаи на COVID-19 през последните 24 часа", заяви СЗО.

Положителни проби за коронавирус бяха потвърдени за един от депутатите на Републиканската партия във френското Национално събрание, както и за един от административните служители в парламента. Депутатът е настанен в болница за интензивно лечение, а служителят, който работи в парламентарния ресторант е хоспитализиран.

Броят на заразените с коронавирус във Франция се увеличи до 423. От вчера в континенталната част на страната не остана нито един регион без болни.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама