Акцент на деня: Шоуто на патриотите

17:30, 05 мар 20 / Политика 25 4358 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Темата за военните имоти превърна пленарната зала в арена за престрелки между бивши и настоящи Патриоти във властта. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов дойде в парламента, за да отговаря на отлъчените от „Обединени патриоти“ депутати от „Атака“ продавал ли е „апетитни имоти, острови, полуострови, архипелази и жълти павета“.

Скандалът с продажбата на военните имоти с т.нар. отпаднала необходимост бе създаден още миналата година от лидера на „Атака“ Волен Сидеров, който заяви, че от встъпването си в длъжност като министър Каракачанов е превърнал министерството в „най-голямата агенция за недвижими имоти в България. Според него са продавани хиляди апетитни имоти“ на държавата. Това доведе до искането на „Атака“ военният министър да бъде изслушан по темата от депутатите.

Словесната престрелка в парламента започна с лични нападки. Каракачанов заяви, че депутатът от „Атака“ Десислав Чуколов, който представи мотивите за изслушването, не знаел какво е „имот с отпаднала необходимост“. И затова не си бил заслужил голямата заплата, която българският народ му плаща. Депутатът от ВМРО Юлиан Ангелов пък обяви, че партия „Атака“ е станала партия с отпаднала необходимост.

От своя страна, Десислав Чуколов обясни, че въпросните имоти се разпродават в пъти под пазарната им стойност и под сделките стои подписът на военния министър. Красимир Кракачанов контрира, че тези имоти (които са бивши казарми, летища и др.) са закрити и не се използват, а продажбата им се извършва по реда на Закона за държавната собственост със съответния държавен контрол. Той обясни, че под негово ръководство ведомството е продало едва 16 имота за разлика от неговите предшественици, при които бройката е доста по-голяма. На свой ред Чуколов подчерта, че такива сделки са се вършили и преди Каракачанов, но когато той е заел министерския пост, е довършил старите и е сключвал нови. В крайна сметка, за да е всичко мирно и кротко, военният министър лансира идеята имотите на министерството да не се продават, а върху тях да се строят жилища за военнослужещи.

Каракачанов посочи, че „не може хора, които един пирон не са забили в живота си, а лапат кюфтаци в един скъп ресторант“, да го обвиняват и клеветят. „Не сме седнали тук да ядем пържоли и да си пием водката“, каза пък на свой ред Чуколов.

Каракачанов предизвика Чуколов да посочи конкретни сделки за продадени на безценица имоти. Депутатът прие топката в своето поле и цитира случая с бившата военна болница в Русе, която според него е била продадена четири пъти под пазарната цена. Каракачанов обясни, че в случая е имало търг, но години наред никой не се бил явявал за този „супер изгоден имот“, който дори не е бил в регулация. Накрая се явява един купувач и цената, на която е продаден имотът, е 4,5 млн. лв.

Моята политика не е била да продавам имотите, а да ги съхранявам“, посочи Каракачанов и обвини „Атака“ в лъжа и клевета. За Чуколов обаче задаването на въпроси не било клевета.

Разправията между патриотите продължи и в кулоарите на парламента, където докато Каракачанов говореше пред журналисти, беше прекъснат от депутатите от „Атака“ Десислав Чуколов и Павел Шопов. „Краси, ела да си говорим“, каза Чуколов, а Шопов коментира, че главният прокурор щял да разследва сделките. „Стига вика, бе, Шопов“, отговори Каракачанов и добави, че няма да прави шоу.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама