Ева Майдел: Сътрудничеството между IT сектора и промишлеността ще засили икономическия растеж

10:55, 05 мар 20 / Политика 25 1732 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Производството трябва да използва изкуствен интелект. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ евродепутатът Ева Майдел. Според нея в много региони в Европа малките и средни предприятия не използват достатъчно умело и добре IT инструментите. Тя обясни, че съществува пропаст между развитието на технологичния сектор и използването на този тип продукти в производството. Майдел допълни, че непрекъснато се генерират данни от публичната сфера, съхранявани в големи масиви, които могат да бъдат използвани в множество сектори.

„Използването на тези големи масиви от данни има положителен ефект върху ежедневието ни. По-доброто разпределение на ресурси в борбата с болести, ако погледнем конкретно борбата с малария, би могло да се спестят до 5 млрд. евро разходи за здравеопазване в световен мащаб. Можем да следим и да реагираме много по-бързи, когато имаме епидемии. В земеделието можем да свържем метеорологичните данни с напоителните системи. Когато знаем кога ще има обилен валеж няма да е нужно да се прави напояване. По този начин ще бъде спестен ценен ресурс като водата“, подчерта евродепутатът.

Ева Майдел каза още, че базите данни могат да предоставят информация за справяне с извънредни ситуации, изграждането на екосъобразни градове и защитена среда. Тя добави, че сътрудничеството между българския IT сектор и промишлеността ще спести време и средства, които ще помогнат за просперитета на бизнеса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама