Поредно понижение на прогнозите за глобалната икономика

17:27, 05 мар 20 / Икономика 25 2306 Topnovini
БГНЕС

Институтът по международни финанси (IIF) е поредният, който понижи прогнозата си за глобалния икономически растеж, както и този в САЩ и Китай. Институтът предупреди, че през 2020 година световната икономика може да отбележи най-слабото си представяне след последната глобална финансова криза, предаде БТА.

Позовавайки се на икономическото въздействие от епидемията от коронавирус, IIF понижи прогнозата си за растежа на БВП в САЩ през тази година до 1,3% от 2% преди това, като очаква най-сериозна икономическа слабост през второто тримесечие. Относно Китай се очаква икономически растеж от едва 4% спрямо предишна прогноза за повишение с 5,9 на сто.

Двама българи са заразени с коронавирус при полет до Сидни?

Глобалният растеж през 2020 година би могъл да се забави до 1,0%, което е далеч под експанзията с 2,6% през 2019 г. и най-слабото представяне след финансовата криза през 2008 - 2009 година.

"Обхватът на потенциалните резултати по отношение на растежа е голям и зависи от силата на разпространение на коронавируса и произтичащите от това негативни икономически последици, които на този етап са много несигурни“, се посочва в докладът на Институтът по международни финанси.

Освен двете най-големи икономики в света, IIF отбеляза за наличието на уязвимост и в Германия, Япония и развиващите се пазари.

IIF коментира и извънредното решение на Фед на САЩ да намали основната си лихва с 50 базисни пункта до диапазона между 1,00% и 1,25%. Институтът посочи, че ходът на Фед дава възможност за намаляване на лихвените ставки от страна на онези централни банки на нововъзникващите пазари, които досега се притесняваха, че валутите могат да отслабнат при едно подобно намаляване на лихвите.

Кристалина Георгиева с призив за борба срещу коронавируса

Този ход на Фед беше особено важен за страните с нисък растеж като Мексико и Южна Африка и тези от останалите развиващите се пазари, където растежът също е слаб, отбеляза IIF.

"Такъв цикъл на разхлабване на лихвите би помогнал за постигане за икономическия растеж на развиващите се пазари и да предпази световната икономика от коронавируса Covid-19", посочи Институтът по международни финанси.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!