Кристалина Георгиева с призив за борба срещу коронавируса

17:10, 04 мар 20 25 1999 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева заяви в сряда, че епидемията от коронавирус представлява сериозна заплаха за световната икономика, предава БНР. 

Според нея една трета от страните членки на МВФ вече са засегнати от коронавируса. Г-жа Георгиева посочи, че 189-те членки на МВФ се ангажират с кооридинирани действия за борба с Covid-19.

Facebook с нови мерки срещу дезинформация за коронавируса

Шефът на фонда отбеляза, че има намаляване на търсенето в глобален план  и увеличаващо се предпазно поведение с оглед на вирусната епидемия. "Шокът от коронавируса е необичаен и влияе върху веригите за доставки и потреблението, като в същото време ограничава и мобилността", посочи Кристалина Георгиева.

Тя обаче отбеляза, че сега глобалната финансова система е много по-силна, отколкото преди световната финансова криза през 2008 и 2009 година.

Шефът на МВФ очаква, че икономическият растеж в световен план през настоящата година ще бъде под нивото от 2019-а, но все още е трудно да се предвиди дълбочината на влияние на коронавируса.

Световната банка дава 12 млрд. долара за борба с коронавируса

Според нея топ приоритет при фискалния отговор на настоящите предизвикателства от страна на оторизираните власти е да се осигурят разходи за здравеопазването, включително за доставка на необходимото медицинско оборудване във връзка с вирусната епидемия.

"Епидемията изисква кооридиниран механизъм за отговор", посочи Георгиева и добави: "Необходима е съответна финансова ликвидност за справяне с вирусната криза".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама