БСП иска Гешев да пусне разпечатки от телефона на Светослав Костов

12:45, 05 мар 20 / Политика 25 2879 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Парламентът прие доклада на временната анкетна комисия по случая „БНР“. "Против" гласуваха депутатите от БСП.

Според комисията има индикации за упражнен натиск над журналисти от БНР, но той не може да бъде доказан. Припомняме, че според разказа на Силвия Великова бившият генерален директор на радиото Светослав Костов ѝ е споделил, че е получил политически натиск за нейното сваляне от ефир. За подобен разговор с Костов разказа и бившият директор на „Хоризонт“ Ивайло Савов. Никой от тях обаче не можа да посочи конкретно откъде идва натискът. Председателят на комисията и депутат от ГЕРБ Тома Биков тогава обясни, че дори и разпечатката от телефона на Костов, до която комисията има достъп, не може да докаже такова нещо. Тя доказва единствено с кои номера е говорено, но не и каква е била темата на разговора. Подобни разпечатки могат да бъдат предоставени само на главния прокурор.

Според депутатите Светослав Костов е виновен за спирането на „Хоризонт“

По време на дебатите Антон Кутев от БСП разкритикува дейността на анкетната комисия, като посочи, че с докладът ѝ е убил с посредственост парламентарната демокрация. „Не мисля, че сте положили всички усилия да служите на интересите на народа, в които сте се клели“, каза той и подчерта, че изводите, до които е стигнала комисията, няма да променят нищо. Според него не може депутатите да констатират само „индикации“ за натиск над Силвия Великова при положение, че тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров на изслушването си в същата тази комисия ясно е посочил, че такъв натиск е имало и данни за престъпление са налице.

Кутев предложи докладът да не бъде приключен, а преди това да бъде призован настоящият главен прокурор Иван Гешев да предостави разпечатки на телефонните разговори на Костов, за да стане ясно коя версия е вярна - неговата или тази на Силвия Великова.

Андон Балтаков: Проблемите в БНР са трупани с десетилетия

От своя страна, депутатът от ГЕРБ Тома Биков посочи, че разбира критичността на БСП, тъй като явно очакванията към комисията са били тя да издаде присъда. "Но това няма как да стане и като председател не съм се стремял към това", обясни той. По думите му работата на комисията е била на границата на политическата интервенция в една обществена медия и е можело да бъде обвинена, че оказва политически натиск. Според него тя си е свършила работата добре според правомощията, които е имала.

По отношение на разпечатките от телефона на бившия директор Биков посочи, че това ще бъде по-скоро вредно за решаването на този казус. "Това показва с кого той е говорил по телефона - а не по Viber или в личен разговор. Той вероятно е говорил с 30-40 души, които трябва да хванем и да почнем да ги водим по комисии и вероятно по телевизии, за да разкаже всеки своята гледна точка. И човекът, който е оказвал политически натиск, ще отрече", коментира той и обясни, че това ще доведе само до спекулации.

Новият директор на БНР обеща редакционна независимост

Освен за оказвания натиск комисията достигна и до извода, че отговорността за спирането на програма „Хоризонт“ за близо пет часа е на Светослав КостовТя констатира още, че в БНР са налице вътрешни проблеми, свързани с нездравословна работна атмосфера, разцепление на колективите, проблеми с финансирането и непропорционалност на разпределянето на средства между отделните програми. Затова депутатите препоръчват на Комисията по културата и медиите да предприеме законодателни промени за преодоляване на несъвършенствата на нормативната уредба, които да спомогнат за по-оптимално функциониране на БНР.

Великова видяла натиск в БНР, а Костов - хибридна война

Случаят „БНР“

До казуса „БНР“ се стигна, след като в средата на септември изненадващо журналистът и водещ Силвия Великова бе свалена от ефир, а ресорът ѝ "правосъдие" - отнет. След разразилия се в рамките на същия ден скандал Великова бе възстановена на поста си след обаждане на премиера Бойко Борисов. На следващия ден програма „Хоризонт“ беше спряна за пет часа, като причина за това беше посочена „планирана профилактика“ - точно в часовия пояс, в който Великова води предаване. Светослав Костов обвини за това техническия директор на радиото Пламен Костов, който пък твърди, че генералният директор лично му е наредил това.

Самата Силвия Великова и бившият директор на програмата Ивайло Савов разказаха за свои разговори със Светослав Костов в Борисовата градина, при които той им е казал за упражняван върху него политически натиск да свали журналистката от ефир, защото отразявала критично работата на прокуратурата и избора на нов главен прокурор - Иван Гешев. Тези разговори са водени на четири очи, като Костов отрича да е правил такива признания. Така и не стана ясно кой е прав и кой крив в случая.

Временната комисия за БНР беше създадена в края на септември миналата година по предложение на БСП със срок на действие два месеца. По време на заседанията бяха изслушани тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров, както и членовете на СЕМ и КРС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама