Недоволни от плановете за бъдещата детска болница излизат на протест

16:25, 04 мар 20 25 2411 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Протест заради бъдещата детска болница се организира пред здравното министерство, което протестиращите наричат "министерство на здравеомазването". В него ще се включат родители, лекари, архитекти и граждани. Протестът е насрочен за 18.00 часа.

Недоволството им е срещу намерението на държавата да превърне 40-годишния незавършен строеж в двора на Александровска болница в така чаканата национална педиатрия.

От своя страна, здравният министър Кирил Ананиев покани на среща представители на протестиращите на 9 март (понеделник) от 16.00 ч. За участие в срещата са поканени и членове на работната група, изготвила структурата (част от техническото задание на обществената поръчка) на Националната многопрофилна детска болница. Поканени са също представители на фирмата, извършила конструктивното обследване на строежа – „Балмер Инженеринг“ ООД, както и представител на избрания за изпълнител на поръчката консорциум ДЗЗД „Детско здраве“. Срещата е предвидена за началото на следващата седмица поради предстоящо пътуване (5-6 март) на министър Ананиев в Брюксел, където ще се проведе извънредно заседание на Съвета по здравеопазване във връзка с предприетите от държавите-членки мерки срещу разпространението на COVID-19.

Определиха изпълнителя за изграждане на Националната детска болница

Протестиращите настояват обществената поръчка за довършване на стария строеж да бъде спряна и да бъде проведен международен архитектурен конкурс с професионално изготвено задание.

Срещу стария строеж от месеци предупреждават архитекти, инженери и педиатри, но ведомството прокара конкурсите и вече има избран изпълнител - "Главболгарстрой". 

И днес протести на медицинските специалисти

Това е трети протест срещу правителството в последните дни. В опит да уталожи подновените протести на майки от "Системата ни убива" премиерът Борисов назначи нов зам.-министър на труда и социалната политика, който да отговаря за хората с увреждания, но това беше посрещнато с искания за оставката й.

В палатковия лагер пред Министерския съвет едновременно се провежда друг безсрочен протест - на медицинските сестри, които след година напразни очаквания отново протестират за достойно заплащане.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама