Разширяват кръга на хората, които ще бъдат тествани за коронавирус у нас

17:39, 03 мар 20 25 3965 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Ще направим извънреден скрининг на хората с вирусни инфекции в болници в страната. Наясно сме, че най-вероятно голяма част от вирусните инфекции ще бъдат причини от най-разпространения сега щам на грипа тип Б „Виктория”, но с оглед на това да не пропуснем, решихме да разширим кръгът на лица, дори сред такива, които не са пътували извън страната".

Това съобщи главният държавен санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на брифинга на Националния кризисен щаб във ВМА, предаде БГНЕС.

НЗОК предвижда 43 лв. на ден за болен от коронавирус

"През седмицата ще наберем между 150 – 200 проби от болниците", каза Кунчев. Националният щаб ще допълни и списъка на рисковите страни, като освен Китай и Италия, там ще бъдат добавени Иран и Южна Корея. Това ще стане още в сряда, вероятно, със заповед на министъра на здравеопазването.

И в двете страни само за един ден броят на случаите се е увеличил с повече от 800 случая, съобщи още главният държавен санитарен инспектор. Началникът на Военномедицинска академия ген. Венцислав Мутафчийски и в 17 часа днес съобщи, че потвърден случай на коронавирус у нас няма.

За днешния ден във ВМА са направени 19 проби за COVID-19, а в Националната референтна лаборатория – 4. Резултатите от всички са отрицателни. Пробите, които се очакваха от Варна все още не са пристигнали в националната лаборатория.

По-рано през деня проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, съобщи, че има покачване на случаите на заболели от грип Б в страната. През последната седмица са доказани 12 пъти повече случаи, отколкото доминиращият през годината грип от типа Н3.

Грипна ваканция затваря училища в страната

От 10 години за първи път наблюдаваме толкова ускорено развитие на втора вълна от грип Б. В България различните области имат различна характеристика на грипните щамове. Такова увеличаване на грип Б досега не сме имали“, коментира Кантарджиев.

В момента от грип Б боледуват предимно децата до 14-годишна възраст и младите хора в трудоспособна възраст. 

"Много бързо усложняващата се грипна вълна ще доведе до изтощаване на медицинските ресурси в цели области. В някои области вече има епидемиологична ситуация“, предупреди началникът на ВМА генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски.

"Всички изследвания за коронавирус през последното денонощие са отрицателни", обяви той на сутрешния брифинг. 

От ВМА съобщиха, че Турция ще дари на България лични предпазни средства и диагностични тестове за коронавируса. Помощта идва след вчерашната среща на българския министър-председател Бойко Борисов с турския президент Реджеп Ердоган.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама