Новите случаи на коронавирус: намаляват в Китай, увеличават се в Европа

21:51, 03 мар 20 25 4116 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Само 125 души са се заразили с коронавирус в Китай през изминалия ден. Това е най-ниският брой на новозаразени от месец и половина.

Спада и броят на новите случаи и на починалите в провинция Хубей, откъдето тръгна заразата по света, пише АФП, цитирана от БГНЕС. Като се изключат новозаразените в тази провинция, в цял Китай има едва 11 нови случая на коронавирус. Вчера в Китай са починали 31 души от болестта COVID-19, предизвиквана от вируса. Общият брой на фаталните случаи в Китай е 2943, а в световен мащаб от COVID-19 са починали около 3100 души.

Аржентинските лекари потвърдиха първия случай на коронавирусна инфекция в страната, съобщи на пресконференция аржентинският министър на здравеопазването Хинес Гонсалес Гарсия. Според министъра пациентът се е върнал в Аржентина след пътуване до Европа, включително е посетил Италия. В момента той е в частна болница в Буенос Айрес и е изолиран от други пациенти. "Тежестта на състоянието му се оценява като лека", каза Гонсалес Гарсия.

Испанските власти съобщиха за първата смърт в резултат на инфекция с коронавирус в страната. Става дума за мъж, който е починал миналия месец в източния регион на Валенсия. "Става дума за пациент, който е починал на 13 февруари", заяви регионалният здравен служител Ана Барсело Чико пред журналисти, като добави, че едва медицинските анализи, направени след смъртта са се оказали положителни за вируса.

Починалите от коронавируса в света вече са над 3000

Междувременно коронавирусът продължава да се разпространява в Европа. Украйна потвърди първия случай в страната, предадоха ДПА и ТАСС. Заразеният е мъж от град Черновци. Той пристигнал в Украйна от Италия, след като преминал с автомобил през Румъния.

"Мъжът е приет в болница. Контакните лица са малко, всички те са известни на епидемиолозите и в момента са в режим на самоизолация", увери заместник министърът на здравеопазването Виктор Ляшко, отговарящ за борбата с коронавируса.

Той добави, че украинските власти ще се свържат с Букурещ, за да започне проверка на всички пътници от полета, с който е пристигнал болният украинец, предава БТА. Съпругата на заразения също е под карантина. 

Ръст на заболели беше регистриран във Франция и в Германия, съобщи БНР.

Разпространението на Covid-19 се ускорява във Франция, където починалите са вече трима, а новите потвърдени случаи на зараза - 61. Така заболелите на френска територия стават 191. Нови 28 случая на коронавируса бяха регистрирани в Германия, с което броят им в страната достигна 157. Повече от половината от заразените са в западната провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Чехия потвърди четвърти случай на заразен с новия коронавирус. Става дума за 53-годишна жена, приета в болница в град Усти-над-Лабе, в северозападната част на страната. Жената е била в Италия, откъдето се прибрала миналия петък.

Папата е с отрицателен тест за коронавирус

Американският вицепрезидент Майк Пенс, който отговаря за усилията на САЩ в борбата с разпространението на новия коронавирус, каза, че рискът за американците от заразата си остава нисък. Той увери, че лекарства, които да помогнат на хора, заразени с новия коронавирус, могат да бъдат на разположение до лятото или до началото на есента, но ваксина срещу новия коронавирус може да не бъде на разположение преди края на годината или началото на следващата година. Първите клинични изследвания за ваксина могат да започнат в идните шест седмици.

Междувременно Европейската централна банка обяви, че е готова да вземе необходимите мерки срещу рисковете, които грозят икономиката заради разпространението на коронавирус. Днес министрите на финансите и централните банкери на страните от Г-7 ще обсъдят ситуацията с коронавируса и влиянието му върху икономиката във видеоконферентен разговор.

Днес министрите на финансите и централните банкери на страните от Г-7 ще обсъждат ситуацията с коронавируса и влиянието му върху икономиката във видеоконферентен разговор. Той ще бъде ръководен от американския финансови министър Стивън Мнучин и от Пауъл. Съединените щати са ротационен председател на Г-7.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама