Борисов: Ердоган няма да идва в София, не иска да сяда на една маса с Мицотакис

22:23, 02 мар 20 / Политика 25 4490 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Ердоган няма да идва в София в петък, не иска да сяда на маса с Мицотакис", това заяви премиерът Бойко Борисов на съвместна пресконференция с турския президент Реджеп Ердоган след работната среща, която двамата проведоха. 

По време на разговорите между двамата лидери по-рано, Ердоган прие поканата на Борисов да дойде в София в края на тази седмица. 

"Президентът беше готов да дойде в петък в София, но нежеланието му да седне на една маса с Мицотакис, охлади моето желание да стане тази среща. Аз съм убеден, че рано или късно трябва да проведем такава среща. Още не всички сме узрели и не всички виждат огромната хуманитарна опасност, която се задава. Нито съм най-страхливият, нито най-плашливият. Тази среща в София се надявам да я проведем по-скоро. Благодаря на президента, че прие поканата, но и той ме разбра, че не може да мине тази среща без гръцкия колега", заяви Борисов.  

Борисов кани Ердоган на среща с ЕС в София

"Положих много усилия да направим тристранна среща в София в по-голям формат. Може би щяхме да се справим, защото винаги съм разчитал на мъдростта. Точно тогава получихме информация за убити мигранти”, заяви Борисов. "Някои мои колеги не се сдържат да си пускат в мрежите становища", допълни той. 

На пресконференцията стана ясно, че през май ще има заседание на съвета за стратегическо сътрудничество, което ще се проведе в София.

Борисов от своя страна благодари, че Турция спазва частта от споразумението с ЕС, касаеща българската граница. "Това дава възможност на българските граждани да спят спокойно. Препотвърдихме този ангажимент”, каза българският премиер.

"Приветствам желанието на Турция заедно с Русия да намерят мирно решение за този смъртоносен конфликт в Сирия. Ще работя много, за да спасим тези жени и деца, които стоят на границата. Оптимист съм, че ще намерим решение", заяви още Борисов. 

Гърция: Турция стана трафикант на хора

„Приоритетната тема на днешните преговори беше ситуацията в Сирия. Обсъдихме стъпките, които може да бъдат предприети за отстраняване на агресията в Идлиб. За пореден път искам да поднеса съболезнования на семействата на загиналите. Благодаря на Борисов за проявената солидарност”, заяви Ердоган.

"Близо 1,5 млн. души напуснаха домовете си в Идлиб, в момента са в близост до границата и чакат там. Обсъдихме безотговорността на някои страни членки по този въпрос. За съжаление страните от ЕС и много други страни все още не могат да осмислят и разберат товара, който пое Турция за над 4 млн. бежанци", коментира турският президент. 

"Преди известно време бях казал, че ако не бъде направена справедлива подялба на товара с бежанците, ще отворя границите. Турция изпълни безусловно абсолютно всички неща от споразумението, но за съжаление очакването ни не намери никакъв отговор", заяви Ердоган. 

Захариева: Не може Турция сама да понася отговорност за над 4 млн. мигранти

"ЕС и днес продължава да прилага двоен стандарт. Някои от най-видните страни от ЕС дори и днес критикуват отношението на Турция с бежанците на границата. Къде е справедливата подялба на товара, ние ли ще поемем сами този товар. Обещахте, че в рамките на 1 година ще отпуснете 6 млрд. евро. А отпуснаха ли тези средства – не. Сега разговарям с тях и казват, че ще отпуснат 1 млрд. евро. И кого залъгвате? Ние вече тези пари не ги искаме. Република Турция, която до момента е изразходвала 40 млрд. евро ще работи и ще намери и тези средства. Никой няма право да се подиграва с достойнството на Турция", заяви Ердоган. 

"Турция продължава да предоставя международна закрила на тези, които искат помощ от нея. Бежанците и мигрантите са свободни да напускат страната, в която се намират и да изберат друга страна, където биха искали да пребивават. Не става въпрос за локални закони, а за международни закони – тези хора със своята свободна воля напускат нашата страна. Както Гърция, така и всички страни са длъжни да проучат постъпките на бежанците, без да гледат техните етнически белези".

"Днес гръцките сили за сигурност убиха двама бежанци, а един е тежко ранен. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обяви, че ще посети утре турско-гръцката граница. Ще стане свидетел на нечовешкото отношение, на което са подлагали бежанците на гръцката граница. Съветвам да проследи това, което прави гръцката гранична охрана. Искам да изразя задоволството от здравомислещата позиция на България. С България имаме превъзходно сътрудничество в сферата на сигурността. Това схващане за сътрудничество и солидарност трябва да бъде пример за всички страни от ЕС. Турция е готова на сътрудничество с всички страни от Европа. Искам да Благодаря на моя приятел Бойко Борисов за проявената солидарност".

Фронтекс обяви, че започва операция в помощ на Гърция 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама