Захариева: Не може Турция сама да понася отговорност за над 4 млн. мигранти

20:12, 02 мар 20 / Политика 25 2366 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна в Берлин с Хайко Маас, министъра на външните работи на Федерална република Германия, с председателя на Комисията по въпросите на Европейския съюз в германския Бундестаг Гунтер Крихбаум, и участва в дискусия със 75 граждани от Германия, Франция и Полша, посветена на бъдещето на Европейския съюз.

Захариева е на двудневно работно посещение във ФРГ по покана на своя германски колега.

Борисов: Конфликтът между Гърция и Турция може да е голяма бомба

Първите дипломати на България и Германия обсъдиха широк кръг въпроси от двустранния дневен ред, както и всички горещи въпроси в регионален и световен план - Сирия и мигрантския натиск по външните граници на ЕС, бюджета на ЕС, мерките за защита от коронавируса. 

На срещата бе подчертана пълната подкрепа от страна на Германия за овладяване на мигрантския натиск по външните граници на ЕС - българската и гръцката. Ключов фактор за решаване на напрежението е спирането на огъня в Идлиб, както и спазването на споразумението между ЕС и Турция. 

“Споразумението трябва да се изпълнява и от двете страни, но не може да бъде оставена Турция или която и да е друга държава сама да понася отговорност за над 4 млн. мигранти”, подчерта Захариева. 

Ердоган обеща Турция да продължи да пуска мигранти към Европа

В интерес на бъдещото възстановяване на Сирия е нейните прогонени граждани да бъдат възможно най-близо до границите на родината си, за да участват в нейното възстановяване. Министрите Захариева и Маас обсъдиха мерките в своите страни за овладяване на коронавируса и факторите, довели до презапасяването с редица хранителни и хигиенни продукти, каквото се наблюдава на места и в двете страни. 

Двустранните отношения между България и ФРГ, от чието установяване се навършиха 140 години, се развиват добре като търговията бележи ръст от 3% през 2019 г., достигайки рекордните 8,51 млрд. евро, сочат последните данни на Германската федерална статистическа служба. За трета поредна година българският износ изпреварва вноса от Германия.

Каракачанов: На гръцката граница ситуация е много тежка

Изключително висока оценка за опазването на външната граница на ЕС даде на България председателят на Комисията по въпросите на Европейския съюз в германския Бундестаг Гунтер Крихбаум, който също разговаря с министър Захариева.

По отношение на мигрантската криза София и Берлин споделят една и съща позиция - ние трябва да подкрепим опазването на външните граници и същевременно да се погрижим за бежанците в Турция - да се изгради инфраструктура за тях: училища, детски градини болници, изтъкна Крихбаум.  Двамата обсъдиха още разпространението на коронавируса, бюджета на ЕС и други актуални въпроси от европейския дневен ред. 

Заедно с министър Хайко Маас и зам.-председателя на Европейската комисия Маргаритис Схинас в Берлин Екатерина Захариева участва в конференцията „2020: Съвместно формиране на бъдещето на Европа“. Тя бе организирана от Министерството на външните работи на Федерална Република Германия и фондация „Бертелсман“. 

Заедно със 75 граждани от Германия, Франция и Полша министрите и еврокомисарят дискутираха въпроси, важни за бъдещето на Европа: европейските ценности, конфликтите между поколенията, навлизането на цифровите технологии във всекидневието, глобализацията, нуждата от диалог между гражданите и политиците, Брекзит, осигуряването на повече възможности за развитие на младите хора като обсъдиха конкретни предложения, които гражданите от трите държави бяха формулирали в работни дискусии.

Радев призова за оперативен план за миграционния натиск

“Гражданите искат от нас, политиците, да се вслушваме в тях по-често. За съжаление близо 50 на сто от европейските граждани смятат, че техният глас не се чува. Съгласна съм с предложенията на гражданите, че хората се нуждаят от информация какво работят европейските институции, но на “човешки език”, а не на “бюрократичен брюкселски”. Грешка на политиците е често да обвиняваме Брюксел и Европа за неуспехите си, а ние всъщност присъстваме в Брюксел, ние сме Европейският съюз”, изтъкна  Екатерина Захариева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама