Каракачанов: На гръцката граница ситуация е много тежка

18:23, 02 мар 20 / Свят 25 2479 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"На гръцката граница, ситуацията е изключително тежка", това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов, съобщава БГНЕС. 

„Гърците са вкарали армията, водни струи, газови гранати, шокови гранати. Обявили са официално района за обект на военно учение, тоест разгръщат армията и буквално има сражения. Виждате грозни сцени. Част от нелегалните имигранти, хвърлят предмети, димки, газови бомби срещу гръцките органи на властта“, каза Каракачанов.

„Гърция е в правото си да се защити“, каза министърът на отбраната и добави, че на този фон на българо-турската граница нещата остават много спокойни.

Борисов: Конфликтът между Гърция и Турция може да е голяма бомба

Гърция обяви в понеделник, че ще проведе военно учение с истински боеприпаси в района на Еврос в Егейско море близо до турската граница, съобщава „Сабах”.

Според информацията на Четвърти армейски корпус на Гърция, учението започва в понеделник и ще продължи 24 часа по протежение на цялата турско-гръцка граница.

Гърция: Турция стана трафикант на хора

По време на тренировките ще бъдат използвани истински боеприпаси, както и тежки и леки стрелкови оръжия. Отправя се апел към местните жители да не обикалят в района по време на рисковата тренировка.

По информация на гръцки медии, решението за провеждане на учението е взето по време на правителствения съвет по външни работи и отбрана, който се проведе в неделя под председателството на премиера Кириакос Мицотакис.

Посочва се, че учението е още един сигнал, че Гърция засилва мерките за сигурност по границите си на фона на бежанската криза.

Хиляди мигранти се опитаха в понеделник да пресекат сухопътната граница между Турция в Гърция, която даде да се разбере, че нейните граници ще останат затворени. Десетки успяха да преминат през гранични ограждения или през реката, а полицията използва срещу мигрантите сълзотворен газ.

Фронтекс повиши нивото си на готовност по границите с Турция

Изданието посочва, че група от няколкостотин човека с бели знамена са викали „мир, мир“ с молба да бъдат допуснати в Гърция. Имало е и опити да се стигне до гръцките острови от брега на Турция. Миналата седмица турските власти обявиха, че повече няма да спират потока от мигранти, които искат да стигнат до Европа.

Решението е взето, след като 34 турски войници бяха убити от режима на Башар Асад в Идлиб в Северозападна Сирия. Подчертава се, че турските войници са разположени в региона, за да защитават местните цивилни в рамките на споразумение с Русия от 2018 г., според което актовете на агресия са забранени.

Турция вече е приела около 3,7 милиона мигранти само от Сирия. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама