Акцент на деня: Мигрантска заплаха

17:30, 02 мар 20 / Свят 25 3375 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Турция започна операция "Пролетен щит", за да сложи край на безчинствата на режима и да предотврати радикализация и нова вълна на имиграция, заяви турският министър на отбраната Хулуси Акар. Турските въоръжени сили продължиха да разрушават целите на режима в неделя, унищожавайки танкове и бронирани машини и убивайки повече от 50 войници.

Днес руските военни обявиха, че не могат повече да гарантират безопасността на полетите на турската авиация над Сирия. 

Президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов се заеха с мигрантската вълна, която от петък отново тръгна интензивно към Европа. Радев призова в телефонен разговор председателя на Европейския съвет Шарл Мишел за приемане на оперативен план за действие по отношение на миграционния натиск към сухоземните граници на ЕС. По думите на президента защитата на външните сухоземни граници на Европейския съюз е от ключово значение за гарантиране сигурността на европейските граждани и недопускане на кризи вътре в Съюза.

Президентът Радев призова за своевременно заседание на Европейския съвет, на което да бъдат обсъдени тези въпроси. Румен Радев напомни и че предложение за изработването на общ европейски оперативен план за защита на сухоземните граници на ЕС при рязко нарастване на миграционния натиск беше внесено от него още през пролетта на 2017 г., докато представляваше страната ни на заседанията на Европейския съвет.

Българският държавен глава обсъди увеличения миграционен натиск и с президента на Гърция Прокопис Павлопулос и подчерта необходимостта от засилена подкрепа от страна на ЕС към Гърция и България за охрана на външните европейски граници.

До края на седмицата се очаква да бъде проведена среща на върха ЕС-Турция в София, която да е посветена на бежанската криза от последните дни и ситуацията в Сирия. Това се очаква да предложи премиерът Бойко Борисов тази вечер на срещата си с турския президент Ердоган в двореца "Аксарай". Борисов не отива при Ердоган като посредник на ЕС, а като заинтересована страна, защото България има интерес от бързо потушаване на военните сблъсъци в Сирия и спиране на нелегалните мигранти, разясниха български дипломати.

Преди да пристъпи към този разговор българският премиер е обсъдил темата с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президента на ЕС Шарл Мишел и редица европейски премиери като гръцкия Кириакос Мицотакис и австрийският Себастиан Курци и с френския президент Еманюел Макрон.  Срещата ЕС-Турция в София би трябвало да се проведе преди края на тази седмица като целта на евролидерите е да изпреварят разговори на Ердоган с руския президент Владимир Путин.

„Европа ще трябва да поеме своята част от "тежестта" на мигрантите", заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, обещавайки, че Турция ще продължи да пуска бежанци извън територията си. След като отворихме вратите, имаше няколко призива като „ затворете вратите“, каза Ердоган в телевизионно обръщение. "Казах им: "Свършено е. Приключи. Вратите вече са отворени. Сега ще трябва да поемете своя дял от тежестта", категоричен е турският президент.

Ердоган заяви още, че се надява да постигне споразумение за прекратяване на огъня в Сирия, когато се срещне с руския си колега Владимир Путин по-късно през седмицата.

"Ще отида в Москва в четвъртък, за да обсъдя събитията в Сирия с г-н Путин. Надявам се, че той ще предприеме необходимите мерки там, като прекратяване на огъня, и че ще намерим решение на този въпрос", каза Ердоган пред членове на неговата партия в Анкара.

Междувременно лидерът на учредената партия "Има такъв народ"  Слави Трифонов заяви, че вирусът на бежанците е много по-опасен от коронавируса.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама