Фронтекс повиши нивото си на готовност по границите с Турция

21:31, 01 мар 20 / Свят 25 3620 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейската агенция за контрол на границите Фронтекс разположи подкрепления и повиши равнището си на готовност по границите с Турция. "Получихме искане за допълнителна помощ от Гърция. Вече взехме мерки за повторно разполагане на техническо оборудване и допълнителни граничари в Гърция", съобщи говорител на агенцията, предаде БТА.

В комюникето на Фронтекс се подчертава, че агенцията следи внимателно ситуацията по турско-гръцката и турско-българската граници. "Обмисляме други начини за оказване на подкрепа на страните от ЕС, граничещи с Турция", добавя европейската гранична служба. "Поддържаме тесни контакти с гръцките власти за допълнителна помощ, която можем да окажем в тази бързоразвиваща се ситуация".

Утре шефът на Европейския съвет Шарл Мишел заедно с министър-председателя на Гърция Кириакис Мицотакис ще посетят граничната територия с Турция.

Каракачанов: Няма провокации на българо-турската граница

Европейската гранична служба съобщи, че изпраща допълнителен персонал и оборудване за операциите си в България и Гърция. В момента на територията на Гърция са разположени 400 европейски граничари, а в България - 60.

Дълги колони от вървящи пеша бежанци и емигранти се забелязват край Одрин. Турция пропуска безпрепятствено желаещите да напуснат, но гръцката граница остава плътно затворена с барикади, предава БНР. 

Сред потока от хора има от Близкия изток, Северна Африка, Афганистан и Пакистан. Те се координират помежду си с помощта на мобилни телефони и интернетприложения за комуникация. Множество хора правят отчаян опит да пресекат река Марица при с. Дойран, където ширината на реката е една от най-малките. Гръцките сили за сигурност обаче осуетяват тези опити и мнозина бежанци се връщат мокри, зъзнещи и загубили вещите, които са носели със себе си. Доброволци подпомагат преминаващите с хранителни продукти. 

Няма опасност България да бъде залята от бежанска вълна

Гръцкото правителство разглежда ситуацията с нелегалните мигранти като заплаха за националната сигурност и предприема нужните мерки, заяви говорителят на правителството Стелиос Пецас след спешно заседание на Съвета за национална сигурност тази вечер, предаде БГНЕС.

Според него Турция насочва и насърчава движението на нелегални мигранти към границата с Гърция. "Вместо да ограничи нелегалните превозвачи на мигранти и бежанци, самата Турция се превърна в трафикант на хора. Събраните тълпи насилствено се опитват да влязат на територията на Гърция, въпреки факта, че гръцката страна даде да се разбере, че преминаването им е абсолютно забранено", каза Пецас.

Той подчерта, че поради координирания и мащабен характер това движение на десетки хиляди хора няма нищо общо с международното право на убежище, което се отнася само до специфични случаи.

"При тези условия настоящата ситуация представлява активна, сериозна и изключителна заплаха за националната сигурност на страната ни. Струпаните тълпи от хора се използват от Турция като пешки за оказване на дипломатически натиск", каза Пецас.

По данни на ООН на границата на Гърция чакат най-малко 13 000 мигранти, предаде БГНЕС. 

Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу заяви, че 76 358 мигранти са преминали границите на страната на фона на изявлението на турския лидер Тайип Ердоган, че Анкара е решила да ги отвори.

По-рано Ердоган заяви, че страната му е отворила границите с ЕС за сирийските бежанци. Снощи Сойлу каза, че над 47 000 мигранти са напуснали Турция.

„Никой не може да премине гръцките граници. Всеки, който се опита да влезе незаконно, ще бъде спрян ефективно. Цифрите, изнесени от турските власти, са неверни и подвеждащи“, съобщава в Twitter гръцкото външно министерство, предаде БГНЕС. 

„Кампанията за дезинформация от турските власти продължава. Реалността: 10 000 души бяха възпрепятствани да влязат на гръцка територия от вчера сутринта до тази сутрин. От тях 73 души, които не са свързани с Идлиб, влязоха незаконно на гръцка територия и бяха арестувани“, съобщи гръцкото външно министерство.

Продължава да се покачва напрежението с мигрантите на турско-гръцката граница

Еврокомисарят по миграцията Маргаритис Схинас съобщи в Туитър, че е поискал свикване на спешно заседание на министрите на вътрешните работи на страните-членки, за да обсъдят ситуацията, възникнала след като Турция отвори границите си към Гърция и България, позволявайки на хиляди мигранти и бежанци да преминат свободно.

Лидерите от ЕС в средата на март 2016 г. договориха с Турция съвместен план за борба с миграционната криза. Той предвижда предоставянето на финансова помощ на Анкара за приемане на бежанци, връщането в Турция на всички нелегални имигранти, пристигнали в Гърция от турска територия, и приемането от ЕС на легални сирийски мигранти от Турция.

По-рано говорителят на управляващата турска Партия на справедливостта и развитието Омер Челик заяви, че Турция остава ангажирана с миграционната си политика, но вече не е в състояние да задържи потока бежанци от Сирия. След това изявление съседните на Турция страни обявиха засилен контрол на границата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама