По-големите чаши ни карат да пием повече вино

20:40, 02 мар 20 / Любопитно 25 2510 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По-големите чаши, в които ресторантите сервират виното, ни карат да го консумираме по-бързо и в по-големи количества, установи поръчано от британското правителство изследване, цитирано от вестник "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Учените от университета в Кембридж установили, че консумацията на вино се увеличава със 7%, когато то е сервирано в чаши с обем 370 милилитра. И обратно - изпитите напитки намаляват с 9,6%, ако бъдат поднесени в чаши с обем 270 милилитра.

Екипът на д-р Марк Пилинг провел обширни проучвания в барове и ресторанти в района на Кембридж в периода 2015-208 година.

Но специалистите се натъкнали и на един парадокс - при увеличаване на чашите до 450 милилитра, изпитото вино било същото като при тези от 300 милилитра.

Учените обясняват този факт с обстоятелството, че клиентите стават по-внимателни към консумацията си, когато им се предложи видимо много голяма чаша. Тогава те започват и да консумират по-бавно.

Учените от Кембридж установили също, че през вековете чашите, в които се сервирало виното, са повишили обема си седем пъти.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама