Д-р Константин Тренчев: Когато Костов дойде в СДС, първо попита за хонорара

19:04, 01 мар 20 / Политика 25 2048 Шрифт:
Topnovini

„От 2014 г. не съм стъпвал в Америка. Нищо не съм приватизирал през живота си и никога не съм взимал кредити. С Иван Костов сме стари познайници, защото още през 90-та година на кръгла маса страшно търсихме експерти в СДС. Костов беше домъкнат като експерт”, разказа д-р Константин Тренчев - почетен председател на КТ "Подкрепа", пред Нова телевизия.

Първото, което Костов е попитал, е колко ще му е хонорарът, разказа Тренчев. "Никакви хонирари не можехме да дадем", допълни той.

„Още 1992 година нашият конгрес излезе с декларация, че Иван Костов и Иван Пушкаров не трябва да се допускат в парламента. Считахме, че не трябва СДС да комуникира с такива хора. Костов стана член на СДС малко преди да ги изберат за лидер. Дотогава той се водеше експерт. Той така или иначе стана министър и резултатите са ясни”, обясни той.

Костов и Стоянов с коментар заради Ханке

„Много са сделките. Чудя се защо се вдигна такъв голям шум. Има добри сделки, те са предимно на западни корпорации, които дойдоха, взеха заводи. Да, хората се намалиха като персонал, но взимат добри заплати. Има и няколко добри български сделки”, посочи Тренчев.

„Когато си лидер на нещо и членовете ти дойдат и посочат, че съответния директор-комунист, източва предприятието, ние нямаме избор, освен да идем при министъра и да настояваме този човек да бъде отстранен и заменен с друг. При това не посочвахме друг. Отиваше се с максимално количество документи и доказателства”, разкри той.

„Новите собственици на предприятията бяха наясно, че е по-добре да общуваш с профсъюза, отколкото с неорганизирана маса хора. Има прекрасни примери за взаимоотношения между синдикати и работодатели”, каза още Тренчев.

Тренчев коментира, че синдикати няма само в държавните предприятия. "Почти във всички частни предприятия, по-крупни, има синдикати".

Прокопиев не е получавал заплахи за живота си

Относно Иво Прокопиев Тренчев каза: "Той почти ликвидира синдикатите в Каолин". Запитан дали той има вина Тренчерв отговори, че "не може да налее кураж и смелост на хората да се борят, когато започне систематично да ги натиска работодателя, много хора казват "добре, отказваме се".

Имаше „Подкрепа“, която Прокопиев с огромен натиск унищожи. За КНСБ не знам да има, обясни синдикалистът. В случая възможностите на синдикатът зависят от броя на хората и от желание им да бъдат свободни и борбени, добави той.

Обвинението на Костов по отношение на "Кремковци" е, че синдикатите не са искали чуждите инвеститори. Тренчев го предизвика: "Нека го докаже, ние не сме спирали никой. Имаше срещи, изслушвахме ги, но ние самите не можем да решим дали да се даде предприятието на този или на онзи, това нещо е приоритет на държавата. Ние се интересувахме от социалната част".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама