Няма скрито-покрито (Тема с продължение...)

09:00, 29 фев 20 25 4897 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Коронавирусът без съмнение се превърна във водеща тема тази седмица. Бързото му разпространение и опасността от истерия накараха институциите у нас да заработят на пълна пара и да покажат, че имат план за справяне със ситуацията. Извън темата тази седмица напрежение имаше и около въпроса за въвеждането на тол сиситемата, разпространението на вестниците у нас и доверието в коалицията. Както винаги висока активност демонстрира и прокуратурата. Ето какво се случи:

Короновирусът е на прага ни

83 726 са потвърдените случаи на коронавирус в световен мащаб от появата на заразата. До момента смъртните случаи са 2 859, а броят на излекуваните е 36 722. Останалите 44 145 пациенти са в процес на лечение. Заразата е открита в 56 държави, но всеки ден се съобщава за нови страни, които до този момент не са били засегнати.

В Европа коронавирусът се разпространява с бързи темпове. Най-сериозна е ситуацията в Италия, където болните са над 650, а 17 души вече починаха. Италианското правителство призова за солидарност и подкрепа в справянето със заразата, а не изолация и затваряне на границите. Освен там заболели от коронавирус в Европа има още в Германия, Франция, Белгия, Испания, Великобритания, Швеция, Австрия, Норвегия, Дания, Беларус, Естония, Холандия и Сан Марино.

Коронавирусът стъпи на Балканите и вече тропа на вратата ни. В Румъния, Гърция и Северна Македония, Хърватия първите случаи на заразени вече са факт. Засега положителна проба у нас не е потвърдена, но дори медиците са на мнение, че появата му в България е неизбежна и е само въпрос на време. 

Властите у нас следят изкъсо обстановката около коронавируса. В началото на седмицата бе сформиран Кризисен щаб и влязоха в сила извънредни превантивни мерки. Термокамери следят пристигащите на всички летища, контрол се осъществява и на сухоземните ни граници. Защитни средства са раздадени на "Гранична полиция" и на медицинските екипи, които ще са в досег с потенциално заразените. Препоръчва се пътуванията извън страната да бъдат ограничени, особено в страни с разпространение на коронавирус. Спрени са ученическите екскурзии до Италия и Китай.

Междувременно се увеличава броят на хората под карантина в цялата страна. Под карантина в нефтеното пристанище край Бургас е и танкер от Венеция. Здравните власти призовават за спазване на добри хигиенни навици и избягване на места със струпване на хора. Институциите у нас са насочили усилията си в осигуряването на достатъчно места при възникването на кризисна ситуация. Премиерът пък успокои, че в коронавируса няма нищо срамно, че властите да го крият от хората, ако се появи.

Заплахата от коронавируса доведе до бързо изкупуване на санитарни и хигиенни материали и медицински маски. Цените на някои стоки скочиха неколкократно "на черно". За да се избегне масова паника от Асоциацията на европейските журналисти призоваха медиите да отразяват заразата добросъветно, за да не се превърне в пандемия от паника и дезинформация. Държавата отваря държавния резерв поради недостиг на дезинфектантни и разкриване на допълнителни места в болниците за инфекциозно болни. 

Основен въпрос тази седмица бе и как хората, които се завръщат от рискови точки и имат съмнения за коронавирус могат да излязат в т. нар. "доброволна карантина" и дали тя се поема от НОИ, или е за сметка на лицето под карантина. В крайна сметка стана ясно, че тя може да се приложи само за пристигащите от Италия и Китай и се издава от личните лекари. Премиерът Борисов обаче бе категоричен, че трябва да има дисциплина, защото държавата няма намерение да плаща за онези, които не спазват препоръките на властите и продължават да пътуват зад граница, без да се съобразяват със ситуацията около коронавируса.

Гешев в атака

За поредна седмица главният прокурор е сред фигурите, които присъстват най-често в новините. Акции срещу битовата престъпност, арести в Басейнова дирекекция - Пловдив - това е само част от дейността на държавното обвинение за последните дни. Нещо повече - през изминалата седмица разбрахме, че освен да се показва в медиите Иван Гешев има и навика да ги следи и да реагира на техните материали.

Прокуратурата се самосезира по три случая с широк отзвук в медиите - твърденията на проф. Стив Ханке, че е дал доказателства за корупция по високите етажи на властта по времето на Иван Костов и Петър Стоянов; разследването на испанските власти за участие на премиера Борисов в международна схема за пране на пари и горските заменки. Какво ще открият тези проверки и какъв ще е резултатът от тях - предстои да разберем.

Самият Гешев начерта разделителна линия между интересите на обществото и тези на олигарсите и призова политиците да изберат страна. Той обяви, че прокуратурата е избрала своята страна в защита интересите на хората и заради това има интерес да се блокира нейната работа.

Ластикът на доверието

Отношенията в управляващата коалиция са изпънати като ластик и има шанс този път да се скъсат. За това предупреди лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Повод за изказването му стана показният арест на директорката на Басейновата дирекция – Пловдив Цветелина Кънева, която е част от квотата на партията. Кънева бе обвинена в безстопанственост заради незаконни сондажи на Захарния завод в града под тепетата. В същото време ресорният министър Емил Димитров, който само от два месеца оглавява ведомството, обяви готовност да напусне поста и предупреди за липса на кадри.

Това далеч не е първият сблъсък между партньорите в управлението, но е вторият сериозен такъв в рамките на няколко дни, след като миналата седмица за малко не се стигна до бой в парламента. Тогава ВМРО обвини ГЕРБ в договорки с ДПС за това кой да бъде избран за член на Комисията за регулиране на съобщенията от квотата на Народното събрание.

Този път Красимир Каракачанов остро се възпротиви на практиката малкият партньор в коалицията да се търси само за работа, а когато възникне обществено напрежение - да се удря по него. В знак на раздразнение групата на Патриотите в парламента направи реверанс към опозицията и подкрепи искането й Борисов да се яви в парламента и да даде разяснение за началото на тол системата.

Последва опит за изясняване на отношенията между ГЕРБ и Патриотите, по време на което Борисов и Каракачанов макар и спорейки, увериха, че дори между тях да прехвърчат искри, взимат заедно решенията в управлението. За да докаже това, премиерът дори направи отстъпка за квотата на КРС и разпореди прегласуване на кандидатите.

Тол системата тръгва...

Тол системата ще тръгне на 1 март. От регионалното министерство убеждават, че е преминала всички тестове и е готова за търговска експлоатация. Дни преди заветната дата обаче пак имаше неразбории между управляващите и превозвачите.

Тол такси ще се плащат за 3115 км пътища от общо 20 хил. км републиканска мрежа. Останалите остават безплатни за тежкотоварните автомобили. За леките промяна няма- пътуват с електронните винетки.

Очаква се тол системата да донесе приходи в бюджета от 450 млн. лева. След три месеца приходите ще се анализират и ако са по-малко от предвидените, е възможно коригиране на обхвата и таксите.

Правителството пак се огъна на натиска на превозвачите. Премиерът се разбра с тях да имат гратисен период до 27 март, за да оборудват камионите с безбордови устройства и GPS тракери за таксуване. Изминатото разстояние дотогава ще се отчита само чрез маршрутни карти,а глоби няма да има.

Транспортният бранш заговори и за монопол, защото доставчикът на услугите за новото таксуване е само един - „Интелигентни трафик системи“. Въпреки че Борисов се срещна в четвъртък вечер с превозвачите, в петък имаше протести в няколко града на страната. Според регионалния министър Петя Аврамова обаче в недоволството им има политически елемент.

Управляващите взеха решение и по друг транспортен казус. Извадиха от винетната система 115 км от област София и 40 км от област Варна. С други 12 общини се водят преговори. Мярката идва след протести на жителите на населените места около столицата, защото трябваше да плащат винетки. Борисов дори прати шефа на АПИ Георги Терзийски да глашатайства по площадите и да вика, че винетки няма да има.

От лавка до Lafkа и обратно

От понеделник разпространението на вестници и списания ще се поеме от "Български пощи". Държавата ще финансира донякъде разпространението на печатни издания, като поеме част от разпространението им за нейна сметка, след като досегашният "Национална дистрибуция", която осигуряваше над 75% от доставките на периодични издания в страна, обяви, че прекратява дейността си.

В същото време веригата Lafka затвори всичките си 1706 обекта в страната заради промените в Закона за хазарта и въведения държавен монопол върху моментните лотарийни игри, което доведе до значителен спад на приходите на търговските обекти на дружеството.

Транспортният министър Росен Желязков обяви, че на пазара няма друга компания, която да може да изпълни този ангажимент, тъй като той генерира дефицит, но не посочи на каква сума възлиза той. От своя страна премиерът увери, че с дотация от държавата всяко едно печатно издание ще може да стига до сергията без посредник и обеща да се осигури равнопоставеност на всички печатни издания.

Ще бъде намалена отстъпката, която издателите предоставят на разпространителя и по този начин ще се насърчат и подпомогнат издателите. Предлага се още кметове на общините и "Български пощи" да определят местата за продажба на печатни издания. Една от идеите е затворените обекти на Lafka да се превърнат в репове, друга предлага тотопунктовете на Българския спортен тотализатор също да продават вестници и списания. Това предстои да бъде обсъдено.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама