АЕЖ: Коронавирусът заплашва да се превърне в пандемия от паника и дезинформация

11:04, 28 фев 20 25 1939 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Епидемията от коронавируса заплашва да се превърне в пандемия от паника и дезинформация. Това се посочва в официална позиция на Асоциацията на европейските журналисти в България. От началото на годината ситуацията с разпространението на COVID-19 е водеща новина за медиите по света. На практика всичко, което знаем за този вирус, се дължи на информация, получена посредством медиите, за разлика от преди няколко века, когато различни епидемии са взимали десетки и стотици хиляди жертви, днес хората са много по-информирани за заплахите, възможните последици и предпазните мерки, които трябва да вземат“, припомнят от Асоциацията.

СБЛЪСЪК: Справя ли се държавата с осведомяването на обществото за коронавируса?

В извънредни ситуации, хората неминуемо търсят повече информация, което генерира по-голям интерес към медийни материали по темата. Заедно с голямата сила на медиите тук идва и голямата отговорност.

Медиите трябва добросъвестно да предават препоръките на здравните власти като Световната здравна организация, Министерствата на здравеопазването, местните здравни служби, както и да информират за мерките, които са предприети от правителствата, и за личните предпазни мерки. Медиите е добре да насочват към полезни контакти, към които хората да се обръщат в случаи на нужда. Медиите трябва да информират за ситуацията в други страни и за предприетите действия за ограничаване на заразата.

Като журналисти наша отговорност е да изискваме от властите адекватна комуникация и отчетност. Информацията е ключова, за да се избегне разпространяването на паника и на конспиративни теории.

От Асоциацията отчитат, че в извънредни ситуации много хора се поддават, умишлено или не, на изкушението да допринасят за създаването на паника чрез непроверени и манипулативни новини. Недобросъвестни медии използват ситуацията, за да привличат интерес към себе си с шокиращи и неверни твърдения.

Заразени с коронавирус в още нови държави

Паниката може да бъде не по-малко опасна от самото заболяване и да доведе до неадекватни действия, които да застрашат човешки живот. В днешния свят невярната информация често се разпространява като вирус в интернет пространството, а опровергаването на неверните новини далеч не е толкова атрактивно и не достига до толкова потребители.

Дефицит на предпазни маски в аптеките, цената в интернет достигна 100 лв. за кутия

Затова Асоциацията на европейските журналисти отправя призив към медиите, журналистите, но и към властите, експертите и гражданите. Нека чрез медиите да звучи гласът на науката, а не на конспиративни или псевдонаучни теории. Не е редно да се дава трибуна на врачки, ясновидци, професионални конспиратори. Не е редно да се използват заглавия, всяващи допълнителна паника, съдържащи думи като “шок”, “ужас”, “страшно” и т. н. Фактите трябва да се проверяват. А властите да са отворени за комуникация и да обясняват добре смисъла на всяка мярка, която предприемат. Всичко това ще помогне за по-бързо и по-ефективно справяне със ситуацията, която е сериозна, но нито е безпрецедентна за човечеството, нито ще доведе до апокалипсис. Твърдения в обратната посока не помагат, а напротив – задълбочават проблема.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама