Българската екзархия: Православният дух тържествува, радостта е безгранична

10:00, 28 фев 20 25 2170 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Народното събрание отбеляза с декларация 150-тата годишнина от създаването на Българската екзархия.

Екзархията е била единствената легитимна институция, която представлява българския народ пред османското правителство и пред външния свят до създаването на българската държава през 1878 година, припомниха в декларацията.

Отбелязваме 150 години от създаването на Българската екзархия

Българската епархия е връх в борбите на българското църковно- просветно движение и устремленията на духовните му водители, заели се с нелеката задача да възстановят Българската православна църква. Първоначално в обхвата й редом с другите епархии влизат Нишка, Пиротска и Велешка, а по- късно и Скопска, Охридска и Битолска. Народното допитване показва, че повече от 2/3 от населението в тези земи категорично желае български учители и свещеници, въпреки че името България все още отсъства на картата на Европа.

Българската екзархия ясно очертава земите на българската народност.

И след бленуваното от векове свободно Отечество, духовните и просветните центрове на Епархията се превръщат в ковачнца на строителите на българската държава.

В послание към българите патриарх Неофит заявява: „Преди 150 години православният български дух тържествува, защото след дългите столетия на духовна и политическа зависимост се отстранява една историческа неправда и нашата обща духовна майка, Православната ни църква, се възражда за нов живот“.

По Божи промисъл всичко това става точно хилядолетие след първото учредяване на Българската църква на 4 март 870 г. Хилядолетие, през което православният ни народ преминава през всевъзможни премеждия и изпитания, познал както вкуса на възхода и заслужената слава, така и покрусата от неуспехите, пораженията и упадъка“, изтъква патриархът. 

Радостта на православните българи не може да бъде описана, тъй като тя е безгранична.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама